58665  20. 6. 2015 23:32:15 - dedecek

Dehydratace

Dobrý den, pobývám první měsíc v zahraničí v nadmořské výšce 3000 metrů. Zejména v noci, ale i přes den trpím dušností (budí mě to, nemohu se účinně nadechnout) a často se mi točí hlava. Zdejší lidé říkají, že trpím dehydratací. Snažím se vypít denně 3 litry tekutin, žádný alkohol. Pátral jsem ve svých lécích po takových, co podporují vylučování moči. Objevil jsem mezi nimi Prenewel 2,5mg/0,625mg a nevím, zda sem patří i Milurit 300. Asi bych neměl dělat nějaké pokusy, ale může mi pomoci, když na dva měsíce vysadím Milurit? Podle měsíc starého rozboru krve jsem měl kyselinu močovou na spodní hranici obvyklých mezí a nemám žádné projevy dny. Nepodporuje Milurit onu dehydrataci?
Je mi 74 let, nemám cukrovku, krevní tlak stabilizovaný a všechny parametry krevních rozborů (srdce, cukr, revmatoidní artritida) jsou v normálu. Díky za názor a moje omluva, pokud je můj problém špatně popsán, nebo je banální.
Díky, Schejbal.

MUDr.Ciefova   MUDr.Ciefova [Internista]
Dobrý den, spíše než o dehydrataci jde o výškovou nemoc s počínajícím plicním edémem, kdy plicní kapiláry špatně reagují na změny atmosférického tlaku kyslíku. Může docházet i k mírnému otoku mozku, proto motání hlavy. Jedinou možnou léčbou je sestoupit do nižších nadmořských výšek. Jinak vysazením léku Milurit nic neriskujete (snižuje jen množství hladiny kyseliny močové), Prenewel však rozhodně nevysazujte, je to primárně lék na tlak, se složkou diuretika, takže i potencuje vylučování moči, ale zvýšení tlaku po vysazení tohoto léku může vaše příznaky ještě zhoršit.

Komentáře uživatelů ...