58711  24. 6. 2015 21:14:50 - Sjundy

Zajímavost

Dobrý den mužů se zeptat jaký jsou příznaky nádorů?

MUDr.Ciefova   MUDr.Ciefova [Internista]
Dobrý den, to je velmi široká otázka, na kterou není jednoznačná odpověď. Nejen, že záleží, o nádor kterého orgánu se jedná, ale i o typ nádoru, jeho velikost, stádium, ale i na samotném pacientovi, který nádorem onemocnění.
Všeobecně platí, že čím je stádium nádoru časnější, tím méně má příznaků, často jsou bezpříznakové. Proto se vyplatí dělat u často se vyskytujících nádorů (nádory tlustého střeva, prostaty, prsu, maligní melanom) screeningová vyšetření s cílem vyhledat časná stádia, která mají mnohem větší šanci na vyléčení. Jak nádor roste, začíná mít příznaky lokální (z útlaku okolních orgánů a struktur), z metastáz a celkové (hodně nespecifické příznaky jako únava, slabost, hubnutí, noční pocení,...).
Všeobecně by měl každý zbystřit, pokud zhubne nevysvětlitelně 10% své váhy během posledních 6-ti měsíců, v případě silného nočního pocení, při zvětšených uzlinách, u nádorů střeva je to krev ve stolici, chudokrevnost, u nádorů prsu bulka v prsu,... Zvláštní kapitolou jsou nádory kůže, kde je potřeba sledovat mateřská znaménka a pokud se začnou měnit, pak ihned navštívit kožního lékaře, aby zhodnotil stav.
Neexistuje ale žádný příznak, u kterého by bylo jednoznačně jasné, že se o nádorové onemocnění jedná. jejich příznaky mohou být příznakem celé škály jiných onemocnění.

Komentáře uživatelů ...