58739  27. 6. 2015 13:11:43 - meda

Nedoslýchavost

Dobrý den,
chtěla bych Vás poprosit o názor k problému, který v poslední době řeším. Mému synovi byla zjiště v 3,5 letech střední nedoslýchavost - klasifikovaná jako percepční vada sluchu. Lékaři se domnívají, že došlo k narušení sluchového nervu, např. běžnou virózou. Jiná příčina nebyla shledána. Protože poměrně dost čtu různá medicínská pojednání, narazila jsem na problém, zda to nebylo způsobeno, když v období 6-ti měsíců života nám předepsala paní doktorka na dásně chladivý gel (bohužel nevím jak se jmenoval, ale mohl mít tak 5g a stál okolo 200 kč - před 15-ti lety) a celý jsme ho pravidelně vymazali. Někde jsem se dočetla právě vedlejší účinky při dlouhodobém užívání a tak jsem si vzpomněla, že jsme to během cca měsíce či delé vypotřebovali celé. Samozřejmě v malých dávkách. Myslíte, že by to mohlo nějak ovlivnit, jeho pozdější sluchové problémy.
Děkuji za odpověď a jsem s pozdravem M. Holfeuerová

MUDr.Jarkovska   MUDr.Jarkovska [Pediatr]
Dobrý den. Některým částem dotazu nerozumím. Synovi je 3,5 roku teď? Nebo je mu 15 let? Když jste se dočetla o těchto nežádoucích účincích daného přípravku, tak předpokládám, že znáte název přípravku. Já to bohužel z těchto informací nepoznám. Vaše teorie se mi zdá velmi nepravděpodobná, ale spíš by to byla otázka pro odborníka v toxikologii.
Teorie virózy je pravděpodobnější. Mnoho běžných virů napadá i nervový systém a nemusí se to nijak projevit. Proti některým z těch, které jsou tím známe a které zanechávají následky na nervovém systému, se očkuje (např. spalničky, přenosná dětská obrna, příušnice - vše povinně, např. klíšťová encefalitida nepovinně...)

Komentáře uživatelů ...

Stolice u dětí Předkožka u dětí Dětská strava Spánek u dětí