58814  3. 7. 2015 15:36:52 - OndraPalka

Otok po obřízce

Dobrý den,
jsem čtvrtý den po obřízce( nevím jestli částečná nebo úplná) a znepokojuje mě velký otok. Je to v pořádku nebo bych měl navštívit lékaře? A kolem ústí močové trubice mám taky nažloutlý otok, je to v pořádku?

Obsah fotografie je nevhodný osobám mladším 18-ti let.

Otok po obřízce

Kacenka   Kacenka [Porodní asistentka]
Opuchnutie po obriezke je normálne. Obvykle v priebehu pár dní opuch ustupuje až sa úplne stratí. Je nutné dodržiavať rady lekára, ktoré vám dal pri prepustení z nemocnice. Nesmiete podceňovať starostlivosť o jazvičku. Odporúča sa robiť kúpele v harmančeku a minimálne ešte 2 - 3 týždne neustále mastiť ranu napr. Depanthenom, sterilným sadlom alebo lekárskou vazelínou, aby nedošlo k zväzivovateniu (trvalému stvrdnutiu a zhrubnutiu) tkaniva v mieste zrastu. Ak by sa vám niečo nezdalo, tak radšej okamžite vyhľadajte lekársku pomoc.

Komentáře uživatelů ...

Jarda1
3. 7. 2015 18:00:13
Otoky po obřízce bývají běžně, někdy přetrvávají i delší dobu. Na pohotovost bych s tím o víkendu nechodil, v pondělí možná zavolejte ošetřujícímu lékaři, jak to vidí on. Důvod k návštěvě by dle mého názoru bylo spíš větší krvácení nebo krvácení, které se doma nedaří zastavit, nebo vytržené stehy.
OndraPalka
3. 7. 2015 18:09:57
Mám se přijít ukázat ve středu. Po operaci jsem měl předkožku přetaženou přes žalud a slepenenou náplastí, dva dny na to mi ji doktor sundal a od té doby ji již nepřetáhnu. Doktor neřekl jestli je to obřízka úplná a nebo částena. Právě to mi nahání strach, že pokud je částečná, tak předkožku nepřetáhnu ,
Jarda1
3. 7. 2015 19:43:14
Přijde mi dosti divné, že Vám lékař podrobně nevysvětlil o jakou obřízku půjde. U částečné obřízky se předkožka vzadu nenechává, právě kvůli možnému zaškrcení. K parafimóze může dojít i po částečné obřízce, záleží, nakolik je zbylá předkožka volná. Částečná obřízka ovšem někdy může znamenat, že krytí žaludu je jen velmi malé, jen úzký proužek přes okraj. Pak by při přetažení zpět nemělo dojít k zaškrcení. U částečné obřízky se ale obvykle nechává žalud zakrytý a pacient má pokyn, aby vícekrát denně předkožku sám přetahoval. Jestli to máte takhle 2 dny, tak žalud bude prokrven dobře, ale může být odtok lymfy. Jenže ty otoky, způsobené nahromaděnou lymfou, to být někdy i u dobře provedené kompletní obřízky. Pokud zbylou předkožku dal dozadu sám urolog operatér, tak by měl vědět, co dělá. Pokud Vás žalud nebolí, je normálně citlivý, tak nejde o urgentní stav. I když po operaci tam určitá bolestivost asi bude. Sám nevím, jak bych se rozhodl, jestli zajít do nemocnice na pohotovost a mít jistotu a nebo počkat do pondělka do rána. Tady bohužel odborník urolog v poradně už nepůsobí. Ostatní zdravotníci dotazy z urologie zodpovídají jen z menší části, vč. různých akutních stavů. Přijde mi, že to asi má být kompletní obřízka, ale jist si tím zcela nejsem.
OndraPalka
3. 7. 2015 21:23:36
Penis mě nebolí, jen žalud je ještě citlivý na spodní prádlo. Po operaci byla předkožka slepena a zakrývala většinu penisu, ale penis byl menší než normálně( i při erekci). Po té co mi to doktor sundal byl asi ještě stále stažený, a tak předkožka šla ještě přetáhnout alespoň do poloviny žaludu. Nyní je v normálu a předkožka se mi zdá krátka na to, aby mi byla provedena částečná obřízka. Jak jsem již říkal penis mě nebolí. Pokud se stav nezhorší, nechám to až na domluvenou schůzku ve středu. Taktéž se ho zeptám, čím je způsoben menší ,,otok'' nažloutlé barvy okolo močové trubice.
Jarda1
4. 7. 2015 10:38:06
Pokud penis nebolí, zvl. žalud, tak zbylá předkožka nic nezaškrcuje a krevní oběh v místě je v pořádku, což je asi hlavní. Předkožka zřejmě nejde natáhnout na žalud proto, že je silně oteklá, to není po obřízce nic neobvyklého, otok je spíše pravidlem. Otok není jen za ránou (stehy), ale oteklá mi přijde i kůže na těle penisu pod žaludem. Co se týče otoku kolem vyústění močové roury, tak to není nic akutního. Nevím, jestli Vám lékař neodstranil též uzdičku. Poblíž operační rány bývají hematomy, za pár dní se z modré barvy může stát i žlutá, než se to zcela ztratí. Spíš to sledujte, a myslím ,že bude stačit návštěva ve středu. Citlivost žaludu je běžná, než si zvyknete, tak to chce volit vhodné spodní prádlo s jemnou tkaninou, volnější. Až předkožka splaskne, tak možná půjde dát na žalud, aby byl zčásti kryt, cílem částečných obřízek je právě umožnit aspoň částečné krytí žaludu. U volné předkožky ji klidně můžete nechávat trvale vzadu, jak Vám bude lépe vyhovovat.
OndraPalka
4. 7. 2015 11:18:15
Uzdičku mi odstranili. Děkuji za pomoc.
Jarda1
4. 7. 2015 12:01:18
Uzdička je někdy ponechaná i u kompletní obřízky, častěji se ale odstraňuje, pokud obřízka odstraní veškerou předkožku, tak uzdičku ponechat nelze. U částečné obřízky, pokud není další důvod, tj. zkrácená uzdička, tak uzdička se naopak ponechává. Tj. u Vás nejspíš půjde o kompletní obřízku, i když volněji provedenou, tj. kousek předkožky zbyl, ale bude vzadu za žaludem. Nejspíš je u Vás vše v pořádku, otok ten prostě někdy bývá.
Jarda1
8. 7. 2015 14:10:10
Jak jste dopadl na dnešní kontrole. Zlepšil se ten otok, případně jak to lékař komentoval?
OndraPalka
18. 7. 2015 23:05:04
Dobrý den, omlouvám se za zpoždění. Na kontroly již chodit nemusím. Otok je výrazně menší a předkožku již přetáhnu bez problému (ale moc tam nechce držet). Při poslední prohlídce mi lékař sdělil že rána se zhojila dobře a otok časem zmizí. Nyní mě trápí močení, ústi moč. trubice se mi slepuje. Lékař mi dal gel Mesocain a nějákou tyčinku( nevím jak tomu říkat)Močovou trubici nyní ,,roztahuji'' a pokud se stav nezlepší, mám se přijít ukázat.
Jarda1
26. 7. 2015 13:41:40
Dobře, že jste napsal, jak to pokročilo. Nejsem si jist, jaký je teď stav, jestli předkožka drží po natažení na žalud a stahuje se dozadu. Trvale odkrytý žalud naprosto nevadí. Detaily měl sdělit lékař, jestli je obřízka plánovaná jako kompletní a nebo ne, bohužel, někdy jsou lékaři málo komunikativní. Tu dilataci močové trubice je třeba provádět, doufejme, že bude stačit a nebude třeba nemocniční zákrok.
OndraPalka
29. 7. 2015 11:35:04
Stav se výrazně zlepšil, močím normálně ( ale stále roztahuji). Otok stále stejný, ale nijak mě neomezuje.
Admin [Administrátor]
6. 9. 2016 8:29:16
Téma uzavřena !!!

Vyrážky Varlata Varikokéla Hydrokéla Fimóza, Předkožka Hirsuties papillaris Fordyce's spot