58843  6. 7. 2015 7:53:21 - rikinko

Vystupujúce žily

Dobrý deň,
chcem sa opýtať ohľadom vystupujúcich žíl na celom tele. Mám 25 rokov a asi pred 2 týždňami mi začali vystupovať žily. Najskôr to bolo na prsiach, neskôr aj na nohách a rukách. Doteraz to nezmizlo. Mám pocit, že ich je vystúpených viac a viac. Niekedy som si všimla, že keď sa ráno zobudím, tak nie sú až tak viditeľné ako večer. Párkrát sa mi stalo, že keď som si rukou prešla po tých viditeľných žilách, tak ma to bolelo, ale nie vždy. U lekára som bola na preventívnej prehliadke, pričom z moču mi zistili, že mám nejaký zápal. Môže to mať súvisí s týmito vystúpenými žilami? Poslednom období som bola v práci neustále v strese a ešte stále mám niekedy pocit vnútornej nervozity a búšenia. Keď som bola na tej preventívnej, chcela som sa opýtať lekára aj na toto, ale vôbec na mňa nepozrel. Už som som z toho zúfalá, bojím sa, aby to nebolo niečo vážnejšie. Prosím Vás o radu. Ďakujem

MUDr.Ciefova   MUDr.Ciefova [Internista]
Dobrý den, vystouplé žilky po těle se často objevuje u hubených lidí, zejména u těch, co poslední dobou shodilo více kil, protože došlo k úbytku tukové tkáně a žilky tím pádem vystoupily na povrch a jsou více viditelné. Jde spíše o kosmetickou vadu než o zdravotní problém.

Komentáře uživatelů ...

rikinko
6. 7. 2015 13:03:17
Ja mám výšku 167cm a vážim asi 65kg, čiže nie som chudá a moja váha sa za posledný rok nezmenila.
MUDr.Ciefova [Internista]
6. 7. 2015 13:42:14
Z jiných příčin může jít o slabou kůži (dáno geneticky), zvýšení svalové hmoty při posilování (také vystoupnou žíly na povrch), zvýšený tlak v žilách (spíše u starších lidí se slabým srdcem, ale velmi vzácně viděno, jde o kombinaci více faktorů, proč se objevují žíly), vzácně u anémie (nedostatku červených krvinek). Možná bych zkusila odběr krevního obrazu, pokud bude v normě, opravdu v tom ale nehledejte nic vážného, bohužel se s tím nedá nic dělat, maximálně se trochu opálit a žíly nebudou již tolik vidět.