58877  8. 7. 2015 9:40:20 - Jenanek

12letá dcera začala utíkat z domu

Dobrý den.
Máme tři děti.8,10 a dvanáctiletou.Před dvěma měsíci jsme s dcerou navštívili psycholožku,protože začala mít stavy sebepoškozování.Po návštěve odborníka jsme se jako rodiče sice nic nedozvěděli ale dcera s tím přestala.Zafixovala se tak na někoho cizího,že nás doma přestává respektovat.Jelikož se teď ve škole zhoršila v osmi předmětech,zakázali jsme jí odjet na její oblíbený tábor(předem v průběhu roku ale byla upozorněna,že pokud bude flákat učení,tak nikam nepojede).Vyvrcholení nastalo pár dní před začátkem července.Svým nerespektem a neposlušností,omlouváním už ,,vytočila svou maminku" která jí dala facku a přes zadek.Během výprasku se dcera vyjadřovala nevybíravě.Na to konto když jsem přišel ze zaměstnání,vyřešil jsem tuto záležitost takto:domluva a vysvětlení toho co všechno pro ni děláme,proč to děláme.Co všechno od nás má.Na oplátku že musí také něco dávat.Zakázal jsem jí telefon(protože nejraději by život prožila na facebooku) a domácí vězení+domácí práce.Telefon nám nedala,že prý ho ztratila.Ukázalo se,že každý den až do včera jej tajně používala kvůli facebooku.Dědovi sebrala z jeho tel. SIM kartu a dokola tvrdí,že to není pravda.Dostala výprask i ode mne.
Tak utekla oknem(bydlíme v přízemí RD) k tetě,ta nám to zavolala a dcera se vrátila.Za hodinu na to,stejným způsobem utekla zas ale teď je u nějaké kamarádky,nevíme kde.Nechceme situaci hrotit policií ale řešit to chceme.Můžete prosím napsat Váš názor?Díky moc

PhDr.Ondrejkova   PhDr.Ondrejkova [Psycholog]
Dnes je 15teho a tak verí, že dcéra už je doma. Rozumiem, že situáciu nechcete hrotiť, ale či sa na to pozriem s ružovými alebo modrými okuliarmi, situácia vyhrotená je. A zároveň, dcéra je pod zákonom a ste za ňu zodpovední ako rodičia. Ak by sa jej niečo na jej "úteku" stalo, polícia príde za Vami a bude sa pýtať, prečo ste jej útek nenahlásili? Ste vo veľmi ťažkej situácii, lebo na jednej strane sa bije "mala by ona pochopiť" a na druhej strane "ona nechápe". Skúste sa vžiť do jej kože, čo jej chýba? Je toto jej spôsob ako púta pozornosť? V čom by potrebovala podporu? skúste sa znova porozprávať a smerujte rozhovor na ňu. Čo potrebuje, ako si ona predstavuje život. aké pravidlá by si ona želala. Dávajte jej najavo, že ju máte radi, ale hneváte sa, lebo nerozumiete jej správaniu, ale že sa o to snažíte. ak budete mať pocit, že Vás dcéra nepočúva, skúste jej napísať list. Spolu s dcérou znova navštívte psychologičku. Nečakajte okamžitú zmenu, ale majte trpezlivosť. rozumiem Vašej bezmocnosti a bezradnosti, ale ak pochopíte čo sa s dcérou deje, zmeníte aj svoj postoj k nej. Ona momentálne nie je schopná pochopiť Váš strach a obavu. Ona je zahltená v sebe a rieši len seba a práve preto musíte robiť kroky Vy k nej. Držím palce.

Komentáře uživatelů ...

Jarda1
8. 7. 2015 18:18:50
Asi bych opět vyhledal pomoc odborníků, dětskou psycholožku.
drAdam
8. 7. 2015 20:42:32
Dobrý den, z mého názoru jste si to těmi tělesnými tresty ještě zhoršili.. Nic bych jí nezakazoval, prostě si sedněte v klidu, kde budete jenom vy 3, omluvte se a vysvětlete (V KLIDU), že pro ni chcete jenom to nejlepší a zeptejte se, proč to dělá.. Zkuste najít nějaký kompromis.. Třeba že od 14:00 do 15:00 se bude učit, potom jí přezkoušíte a na zbytek dne má volno.. Přidal bych i občasné domácí práce jako utřít nádobí, vysát, utřít prach..

Nevěra Žárlivost Strach a Fobie Panická porucha Partnerské vztahy