58879  8. 7. 2015 10:18:27 - Olda

Bolest kloubů, brnění nervů čelisti - Borelióza?

Dobrý den,
je mi 28 roků, měřím 171cm, váha 75kg, a jsem poměrně aktivní sportovec. Poslední dobou mám velké problémy s bolestmi kolen. Výrazněji bolí levé koleno. Po uběhnutí (nebo jen chůzi v horších podmínkách-např les, do kopce atd) cca 5-8 km začne koleno bolet. Při intenzivním běhu v zhoršených podmínkách cca 4km problém žádný, při dřepech s činkou 50kg žádný problém, předkopávání 30kg na lavici rovněž bez problému. Několikrát jsem řešil problémy s bolestmi v předloktí a bolestmi loktů kdy mi doktor nasadil něco na artrózu atd (název už si nepamatuji, ale vždy jsem měl problémy se zažíváním, ale bolest ustoupila). Během bolesti na dotyk kloub nebolí, mohu prohmatávat koleno i loket a nebolí, ale jakmile se rozejdu bolest znemožňuje pokrčení a držení nohy při chůzi (při kroku pravou nohou vpřed nemohu levou nohu udržet pokrčenou, aby nesla váhu těla). Jeden kolega mě navedl na boreliozu, kterou sám prodělal. Po přečtení informací, že bývají tyto problémy po letech od kousnutí, a možných problémech s lícním nervem mě napadlo zda by to nemohlo být ono. Bydlím v baráku takže klíště jsem v děctví měl několikrát, nikdy jsem ale nepozoroval jsem žádný flek ani otok, ale už je to minimálně 8-10let. Bolest ve tváři (nebo její stuhnutí) jde od ucha po bradu, v jedné polovině, také levá strana. Žádné problémy např s bolestmi zubů jsem neměl. Chci se zeptat zda by to borelie být mohla, jaké další příznaky bych měl mít (je možné, že klouby bolí od nějaké artrozy, a čelist např od "nafoukání" větru do helmy při jízdě na motorce), jak probíhá léčba a zda budou nějaké následky po takové době od kousnutí? Jak jde dohromady léčba se sportem? Děkuji

MUDr.Kazikova   MUDr.Kazikova [Praktický lékař]
Dobrý den, teoreticky by se mohlo jednat o neuroboreliosu, co je již pokročilé stádium neléčené boreliózy. Ale klidně by se mohlo jednat i o revmatoidní artritidu nebo jiný chronický zánět kloubů a zánět lícního nervu. Doporučuji navštívit praktického lékaře, který udělá krevní testy, i protilátky proti boriliím, vyšetří si Vás a podle výsledků krevních testů Vás odešle na revmatologii, neurologii nebo infekční odd. Nebo když bude vše negativní, tak se bude pátrat dál. Boreliosa se léčí vysokými dávkami antibiotik a zánět lícního nervu vitamíny v injekcích, když by bylo podezření na virový původ, tak antivirotiky.

Komentáře uživatelů ...

Jarda1
8. 7. 2015 18:07:01
Lymská borelióza se někdy obtížně zjišťuje. Pamatuji na kamaráda, který ji před lety měl. Praktický lékař nezjistil, testy myslím negativní. Pak to určila až nějaká specialistka a bral antibiotika. Tato nemoc nemusí být zjistitelná testy vždy, myslím, že testy je třeba provést opakovaně. Projevujů je celá řada. Kamarád měl tehdy tu skvrnu, která se rozšiřovala, já mu tvrdil, že má asi lymskou nemoc, jeho praktik byl jiného názoru. Co se týče potíží, tak byl stále unavený, vyloženě nějaké potíže neměl, jako třeba vysokou teplotu ap.Ale u Vás, pokud jste možnou infekci od klíštěte neměl, tak by muselo jít o pozdní stadium nemoci. Spíš je možné, že potíže s klouby souvisí s intenzivním zatěžováním při sportu. Posilování a běh jsou zřejmě pro klouby největší zátěží. Já bych zkusil sport vysadit nebo omezit, tj. přejít na jinou aktivitu, kde by klouby zatěžovány tolik nebyly. Místo běhu zkuste kolo a brusle, posilování radši vynechte. Na kole jezdit na lehčí převod, zvl. do kopce, zátěž zvyšujte postupně a i tak spíš jen rekreačně než na výkon, jak jste dosud zvyklý. Během pár měsíců byste viděl, jak tělo zareaguje, též dobrou zátěží by bylo plavání, to je pro klouby asi nejšetrnější a dokonce by mohlo i uvolňovat. Bolest ve tváři může být od čelistního kloubu, konzultujte se zubařem, nechte se případně poslat ke specialistovi na čelistní kloub. Ofukování studeným větrem by mohlo způsobovat bolesti, ať by se týkalo kloubu a nebo nervů či svalů v té oblasti.
Olda
9. 7. 2015 5:43:48
Jarda1: Díky za odpověď. Na to pozdní stadium jsem právě myslel. Protože v posledních 5-6 let o klíštěti nevím. S bolestí kloubů se to má tak, že lokty bolí víceméně sami od sebe.. Sedím v práci v kanceláři a ruce začnou bolet a bolí celý den. Jiný den cvičím s činkama a bolest žádná. Koleno bolí i při delší chůzi. 4km běh ve zhoršených podmínkách a nic a jiný den procházka s manželkou po lese 6km a bolest, že nechci udělat krok..