58889  8. 7. 2015 17:51:59 - anonpetr

Patologická žárlivost partnerky

Dobrý den, potřebuji radu. Jsme s přítelkyni už 5 let.Já 24 let, ona 22 let.
Už od začátku vztahu měla moje přítelkyně problémy s mými rodiči.., bydlí na venkově a ona je z města takže si s nimi moc nerozuměla a ani oni nejevili moc zájmu. Nyní již něco přes rok bydlíme spolu ve městě v bytě. A přítelkyně něchtěla abych k rodičum jezdil..poté i k babičce, jakmile jsem se přestěhoval, Že se o nás nezajímaly atd. Ted je situace taková, že asi tak dvakrát během toho roku jsem jel k babičce potaji, tj přítelkyně o tom nevěděla, věděl jsem že mi to zakáže, vím je to moje chyba, měl jsem jí to říct a prostě jet ale měl jsem strach že mě opustí, ale jinak si moc rozumíme a máme báječnej vztah. Jenže ted se to trochu uklidnilo, má přijet na návštěvu moje maminka, když to přítelkyni už tolik nevadilo. jenže mám strach že jak budem sedět všichni tři a povídat si tak matka nějak prořekne že jsem byl u babičky nebo něco v tom smyslu a pak je jasné že přítelkyně se to dozví a bude se vyptávat a třeba mě opustí..,A to stejné u babičky.., už by přítelkyně přistoupila i k tomu že bysme jeli navštívit i babičku a to by asi bylo špatné.. Potřebuju radu, zda doufat že babička nějak neřekne že mě viděla tak před 3 měsíci a nebo nějak poprosit maminku a babičku že nechci o přítelkyni příjít , že jsem byl hlopej a aby neříkaly nic o tom že jsem někde potaji byl, že o tom přítelkyně neví. Prosím o radu. Myslím že má přítelkyně formu patologické žárlivosti, že si mě přivlastnuje. Děkuji předem za radu. Jsem již docela z té situace a z toho strachu zdeptaný.Děkuji.

PhDr.Ondrejkova   PhDr.Ondrejkova [Psycholog]
Dobrý deň anonpetr. Rozumiem Vašim rozpakom, ale faktom ostáva, že vzťah má byť založený na dôvere a nie na obmedzovaní partnera. Ak si Vaša partnerka nerozumie s Vašimi rodičmi, nemusí sa s nimi stretávať, ale nemá právo Vám zakazovať ich vidieť. Tiež klamstvo do vzťahu nepatrí. Ak by sa niekto preriekol, že k babke chodíte, bolo by to len pre Vaše dobro a možnosť otvoriť tému. Verím, že Vaša partnerka má dôvod, prečo si s Vašou rodinou nerozumie. Skúste je dôvody vypočuť a prijať. Rešpektujte jej názor, ale zároveň jasne vyjadrite aj svoj postoj a svoje potreby. Ak nemáte vo vzťahu iné problémy, tak verím, že toto nemôže Váš vzťah rozbiť.

Komentáře uživatelů ...

Jarda1
8. 7. 2015 18:24:42
To je jednoduché, buď babičce a mamince řekněte, aby o té návštěvě před přítelkyní nemluvily a nebo jí sám řekněte, že jste u babičky byl. Neřešil bych, jestli Vás opustí. Neumím si představit vztah s někým, kdo by mi zakázal navštěvovat moji rodinu. Nemyslím že takový člověk by stál za to, abych kvůli němu obětoval setkávání se svými nejbližšími. Nenechal bych si něco zakazovat nebo se přivlastňovat, takový vztah bych ukončil já sám. V reálném vztahu je to vždy o kompromisu, těžko mít vysněný ideál. Ale za určité hranice bych nešel nikdy.
Kacenka [Porodní asistentka]
9. 7. 2015 9:08:36
Musím plne súhlasit s pánom Jarda1, skutočne má vo všetkom pravdu!!! Som rovnakého názoru. Skutočnosť, že sa vám žiadalo navštíviť a vidieť vašu babičku, či iných členov rodiny, nie je rozumný a oprávnený dovod k ukončeniu vzťahu!!! Trošku sa nad tým zamyslite a pouvažujte, či taký vzťah stojí za to v ňom vobec pokračovať?!?
anonpetr
9. 7. 2015 12:49:25
Děkuji za odpověd. Jen mam strach jak na to bude babicka reagovat..matka uz to v4í a nejak to pochopila

Nevěra Žárlivost Strach a Fobie Panická porucha Partnerské vztahy