58970  13. 7. 2015 13:00:58 - alenka1953

Polysinusitis polyposa

Dobrý deň.
Moja 6-ročná dcéra trpí častými zápalmi dutín so zelenou sekréciou. Trvá to už od dvoch rokov. Presne pred rokom sme po výbere nosných mandlí a čiastočnej resekcii krčných mandlí. Stav sa nezlepšil a keď je malá v kolektíve je neustále chorá. Druhý rok jej dávam preplachy nosnej dutiny vincentkou alebo slanou vodou pomocou krhličky na to určenej, kúpenej v lekárni.O januára do marca bola doma a vtedy bola zdravá. V marci nastúpila do škôlky a znova to isté dookola s 2-3 dňovými prestávkami. V nose mala neustále bacila- hem. influenze, streptococus pneumonae a pod. Z imunoligického hľadiska všetky odbery odobraté 19.6.2015 čo sa týka imunity dopadli dobre, IGE dobre, KO, ASLO, CRP- taktiež, jedine od dvoch rokov trpí intoleranciou histamínu a pri týchto odberoch jej zistili intoleranciu kravského mlieka. Za tie roky na zlepšenie imunity brala bronchovaxom, Isoprinossine, Imunor. Z kardiolog. vyš. od narodenia pulmonálna stenóza. Čo sa týka ORL vyšetrenia pán doktor hodnotil stav ako rinoisusitída, avšak ja som navštívila ďalšieho odborníka, ktorý nás vyšetril a dcéru odoslal na CT vyšetrenie PND. CT je so záverom Polysinusitis polyposa chron. s postihnutím etmoidálnych, sfenoidálnycha maxilárnych dutín. Rhinusitis. OMJ vľavo stenotizovaná a vpravo obliterovaná. Concha bulosa l. sin. Aplázia frontálnych dutín. Záver ORL chronický zápal čeľustnej dutiny, st.p. AT, TT, liečba Nasonex 2x1 vstrek. Chcela by som Vás poprosiť o radu ako by ste VY liečili takýto stav u 6- ročného dieťaťa? Som zúfala, pretože malá nastupuje do školy a trpí častými bolesťami hlavičky a je neustále zahlienená a unavená. Prosím čo by dokázalo takýto stav zlepšiť?

MUDr.Kazikova   MUDr.Kazikova [Praktický lékař]
Dobrý deň, nie som sice ORL lekár, ale mali sme dospelého pacienta s podobným problémom. ORL doktorom bola doporučená operácia dutin s odstránením polypov, nakoľko tie upchávajú dutiny a to je veľmi dobré miesto pre život mikroorganizmov. Tiež sa doporučuje používať tzv. rhinokonvičku a dutiny takýmto sposobom vyplachovať, ale to nie je terapeutická liečba, iba symptomatická. Neviem, z akého města ste, ale doporučila by som sa objednať na nejakú kliniku veľkej nemocnice, kde sa špecializujú na detské ORL a poprosiť o konziliárne vyšetrenie, event. zhodnotenie všetkých výsledkov.
MUDr.Jarkovska   MUDr.Jarkovska [Pediatr]
Dobrý den. Případ bych také raději svěřila do rukou dětského ORL lékaře. Nemyslím si, že by to byl stav závažný nebo neobvyklý, ale vyžaduje si uvážený postup zkušeného lékaře.
Vedlejší nosní dutiny se vyvíjejí do 8 let, postupně se zvětšují, do tohoto věku se nejedná o typický zánět dutin. Přítomné polypy budou pravděpodobně výsledkem opakovaných zánětu a stav by se mohl časem upravit. Opakované záněty horních cest dýchacích jsou velmi častým problémem předškolních a mladších školních dětí po nástupu do kolektivu, většinou se s věkem stav upraví. I dítě s dobrou imunitou může onemocnět v sezóně každý měsíc, pokud nasedne nová infekce na nedoléčenou sliznici, jde v podstatě dítě z nachlazení do nachlazení, terén alergické-citlivé sliznice ve vašem případě ještě problém umocňuje.
Každý lékař může mít trochu jiný způsob, se kterým má dobré výsledky, někdy se přeléčuje 3 druhy antibiotik po sobě, lze nasadit celkově nebo lokálně antihistaminika a podobně. Proplachy nosu konvičkou jsou výborné k prevenci nebo po zklidnění akutního onemocnění, nedávejte v době, kdy je rýma největší nebo kdy to na ni jakoby leze - to by stav mohlo zhoršit.

Komentáře uživatelů ...

alenka1953
2. 8. 2015 12:04:30
veľmi pekne ďakujem za odpovede a raddy. Určite navštívime detského orl lekára... srdečná vdaka... S pozdravom Alena

Stolice u dětí Předkožka u dětí Dětská strava Spánek u dětí