58992  14. 7. 2015 15:13:10 - nadaceduha

Červy na šunke

Dobrý deň,
zjedol som červy na mäse, konkrétne to bola bravčová šunka (približne 12plátkov a na poslednom plátku som si všimol asi 5 červov) červy vyzerali také malé žlté cca 5mm s malou čiernou hlavičkou. Chcel by sa spýtať môžem z toho dostať nejakú chorobu alebo tieto červy telo dokáže stráviť. Mám zájsť za svojím doktorom alebo to nie je potrebné ? Ďakujem

MUDr.Ciefova   MUDr.Ciefova [Internista]
Dobrý den, předpokládám, že šlo o larvy much (viz komentář níže), které tělo normálně stráví. Pokud by šlo o parazity (tasemnice, atd), k jejich pozření jsou třeba jiná vývojová stádia, aby došlo k infekci (boubel,...).

Komentáře uživatelů ...

Jarda1
14. 7. 2015 15:49:47
Domnívám se, že nešlo o červy v pravém slova smyslu, ale larvy much. Myslím, že se nejednalo o červy parazitující ve vepřovém, které jsou schopné parazitovat i na člověku. Šunkou se často označuje vařené vepřové maso, zde by případní paraziti byli zničeni. A šlo by o vajíčka, nikoli červy. Pokud by šlo o sušenou šunku bez tepelné úpravy, tam by snad parazit přežít mohl. Vepři před porážkou ale prochází veterinární kontrolou. V mase by pak byly boubele, ne viditelní červi.
Jarda1
14. 7. 2015 15:51:01
Jinak "červy" člověk běžně stráví, např. pokud sní larvy škůdců v ovoci, např.