59023  16. 7. 2015 7:20:27 - Petra.malkova

Spálová angína

Dobrý den,
chtěla jsem se zeptat, můj pětiletý syn měl v květnu povinné očkování, začátkem července ho začalo bolet v krk a dle výtěru se zjistilo, že má spálový bacil. Deset dní bral antibiotika v tabletách Ospen po osmi hodinách. Když jsem šli v pondělí na kontrolu, zjistilo se podle výtěru, že tam ještě nějaký nález je... Doktorka doporučila udělat dnes další výtěr a podle výsledku chce syna poslat do nemocnice na píchnutí pendeponu... Mám z tohoto řešení divný pocit. Syn není nijak zvlášť nemocní, jako normální dítě, kašel., rýma... Je pravda, že tuto spálu prodělal před tím ještě dvakrát, ale v průběhu cca dvou let (co začal chodit do školky). Můj dotaz je, jestli je nutné hned tuto situaci řešit pendeponem. Děkuji, Hezký den. Petra

MUDr.Ciefova   MUDr.Ciefova [Internista]
Dobrý den, i vzhledem k recidivam angin doporučuji důkladné přeléčení. Před tím, než byl objeven penicilin, vznikalo hodně komplikací po angínách a jiných streptokokových nákazách. Po objevení penicilinu jsou tyto komplikace raritní.

Komentáře uživatelů ...

Jarda1
19. 7. 2015 21:02:05
Nevím, proč se pendeponu tak bráníte. Já měl na zš dvakrát angínu, po léčbě penicilinem mi pediatr vždy pak ještě píchl pendepon. Od té doby nepamatuji, že bych někdy měl ještě angínu. U antibiotik jde o úplné vyléčení nemoci, tj. berou se déle, než trvají příznaky, aby bakterie byly zcela zlikvidované. Pendepon je pomalu se uvolňující penicilin. Po léčbě Ospenem, což je určitý druh penicilinu, mi přijde toto zakončení velmi vhodné. Později, na sš a v dospělosti, jsem se setkal u lékařů s jiným stylem léčby, tj. co nejkratší doba neschopnosti, ještě s odeznívající nemocí do školy a nebo práce. To vede leda k vyšší nemocnosti, tehdejší přístup pediatra mi přijde jako velmi dobrý, když to zpětně hodnotím. To, že pendepon je v nemocnici, to je zřejmě dané tím, že nějakou dobu snad nebyl dostupný, dřív ho měl v ordinaci každý pediatr či praktický lékař. Pokud se pamatuji dobře, tak po injekci pendeponu nebyl nutný klidový režim. I když 14 jsem se vždy léčil, zpočátku výhraděn v posteli, pak občas polehával. Dalších 14 dní měl nechal lékař ještě doma, abych nepřišel do koletivu dětí a znovu se neinfikoval. Pokud někdo nemá alergii na peniciliny, tak myslím, že jde o antibiotika, která nemají vedlejší účinky, resp. jsou v tom daleko šetrnější než antibiota jiná.