59148  23. 7. 2015 13:13:34 - jirka1122

Problém s tlakem

Hezký den, děkuji za předešlou odpověd a zašel jsem k lékařce. Chci se zeptat je mi 37, nikdy jsem neměl problémy s tlakem a ani srdcem, ale doktorka mě si mě poslechla a vše OK a pak mi naměřila elektronickým tlakoměram 150/90 a hned mi chtěla dávat prášky na tlak. Odeslala mě na kardiologii kde mi udělali EKG a zase změřili tlak, ale rtuťovým tonometrem a měl jsem 120/90. Kardiolog mi sdělil, že vše je v naprostém pořádku, a že elektronické tlakoměry jsou k ničemu. Šel jsem zpět k doktorce s doklady od kardiologa a zase mě změřila elektronickým tlakoměram 145/90 a zase mi chtěla dávat prášky na tlak. Můžete mi prosím poradit komu mám věřit nevím co teď. Děkuji

MUDr.Ciefova   MUDr.Ciefova [Internista]
Dobrý den, i kdyby byl tlak takový, jaký měří váš praktický lékař, není to hned důvod na farmakologickou léčbu, začala bych nefarmakologickými opatřeními - redukce hmotnosti, méně solit, více pohybu,... Jinak k validaci tlaku bych zvolila ambulantní 24-hodinové monitorování tlaku (TK holter), který ukáže, jak na tom tedy jste s tlakem během dne.

Komentáře uživatelů ...

Jarda1
23. 7. 2015 14:29:30
POkud jde o kardio problémy, tak pochopitelně zde je směrodatné, co Vám řeknou na kardiologii. Praktický lékař má jen omezené možnosti. Jinak elektronické tlakoměry klidně používají i na kardiologii, kvalitní přístroj, pravidelně kontrolovaný či kalibrovaný by měl fungovat dobře. Ale zažil jsem u PL, že jsem měl vyšší tlak, po opětovném změření po určité době byl už v normě. Přijde mi ale trošku vyšší diastolický tlak, hodnota 90 je myslím hraniční. Zvýšený diastolický tlak je zřejmě vyšší problém než vyšší tlak systolický.