59153  23. 7. 2015 15:40:50 - baramakova

RTG popis

Dobrý den,
17.7. jsem spadal ze žebříku na pravé koleno a levou ruku. Koleno hodně oteklo , ale po zaledovaní zplasklo. Bohužel bolí tak, že mi to nedá spát. Ruka mě bolí taky, je pořát trochu opuclá, ale dá se to vydžet. Byla jsem na rengenu a tam píší:
Levé zápěstí: kalcifikace při dors. okraji lunata a při proc. styl. ulnae. Bez evid. čerstvých lomných linií. Patrno polokulovité vyklenutí kosti v rozsahu 7x3 mm na radiální straně prox. metadiafýzy IV. MTC( objevilo se to po tom pádu) PR. koleno: pruhovitásklerotizace v obl. dist. femuru a proxim. metadiafýzy tibie. Zajímalo by mn e co ten popis rengenu znamená. A zda si mám dělat nějaké starosti (hlavně co je to to polokulovité vyklenutí kosti)? Předem děkuji za odpověď Maková

MUDr.Ciefova   MUDr.Ciefova [Internista]
Dobrý den, toto je otázka spíše pro ortopeda, kterého bohužel v naší poradně nemáme. Co se týká kolene, na rentgenu nebývají vidět změny na měkkých částech, jako jsou vazy a menisky, to je nejlépe vidět na magnetické rezonanci. Sklerotizační změny na rentgenu bývají normálním nálezem. Nyní stran kolene doporučuji ortézu, chlazení kolene, promazávání mastičkami s obsahem nesteroidních antirevmatik, a pokud bolest do týdne neustoupí, navštívit znovu ortopeda.
Co se týká ruky, vyklenutí kosti může mít různé příčiny, doporučila bych kontrolní snímek i z jiného úhlu, zda náhodou není skrytá někde fraktura. Může jít ale i o pouhý kostní výrůstek ze zvýšeného namáhání.

Komentáře uživatelů ...