59217  27. 7. 2015 15:57:23 - klara5943

Bolest pod prsem, žaludku, hlavy, boule před uchem

Dobrý den,
je mi 16, jsem dívka. Asi týden mě bolí těsně vlevo a pod levým prsem (viz obrázek). Je to jako by mě tam někdo píchal jehlou. Když to zabolí nejvíc, mám pocit, že se mi hůř dýchá. Nyní je to v pohodě. Občas se mi ta bolest objeví a trvá asi tak týden pak nic. Nevím jestli může souviset, ale mám problémy s dýcháním, hlavně při námaze, ale někdy i v klidu. Astma nemám, výsledky jsou hraniční. Měla jsem léky jako berodual, ekosal apod, ale možná fungovaly jen ze začátku, možná ne, teď ale nepomáhají takže je nepoužívám. Doktorka se tím už víc nezabývá. Nevím co vše je potřeba abych napsala, jinak v rodině máme neurologické problémy. Můj táta měl malý obsah plic, ale to možná bylo v důsledku chemoterapií. Jinak v rodině máme jemnou arytmii srdce (má to hodně lidí, prý je to normální), mě na to testy nedělali. Ráda bych věděla o co se jedná.
Už pár let mívám bolesti žaludku. Bolest je jako píchání tlustou jehlou, někdy jako křeče. Chodím na gastroenterologii, takže se to bude asi řešit tam při příští návštěvě. Nevím jestli to může souviset, ale radši píšu.

Další na co bych se ráda zeptala je poněkud paradoxní. Mám únavový syndrom, a trpím nespavostí. Moje doktorka to nijak neřeší. Co mě zajímá, je že skoro každé ráno, mám bolest hlavy, bolí mě oči (celé bulvy i tak nějak za nimi), jsem neuvěřitelně přecitlivělá na světlo, hluk a jakékoli pravidelné zvuky. Bolest je někdy jako, kdyby mě bouchali kladivem s ostrými jehlami, které pronikají celou hlavou, většinou směrem od očí dozadu. Nevím jestli to je normální nebo ne. Měla bych to nějak řešit?

Poslední můj dotaz. V září to bude skoro rok co se mi před ušním lalůčkem asi 2 cm pod lícní kostí objevila malá boulička. Malinko menší než lentilka ale je kulatá. Nevíte co by to mohlo být. Měla bych to řešit?

Moc děkuji za odpověď a radu.
Klára

MUDr.Ciefova   MUDr.Ciefova [Internista]
Dobrý den, co se týká horšího dechu, příčina může být v souvislosti s hraničními výsledky (hraniční neznamená normální, občas vlivem třeba i změn počasí, může dojít ke zhoršení, a nález by pak byl patologický). Otázkou je zopakování spirometrické vyšetření, pokud obtíže jsou horší.
Píchavé bolesti pod prsem mohou být vyvolány od páteře, uskřinutého nervu, pro tyto bolesti je typické, že jsou v jednom bodě, vázány na pohyby, a často pro píchavou bolest je omezený nádech.
Co se týká arytmií, bohužel nelze říct, o jakou arytmii se jedná, nejčastější je však fibrilace síní, která je ale spíše u starších jedinců. Arytmie většinou pacienti vnímají jako nepravidelné bušení srdce, někdy se může projevit i horším dechem.
Bolesti hlavy, jak popisujete, mohou jsou migrenózního charakteru, ale mohou být vyvolány i od krční páteře.
Boulička před ušním lalůčkem může být chornicky zvětšená lymfatická uzlina, ty se objevují i při únavovém syndromu.

Komentáře uživatelů ...