59376  7. 8. 2015 9:28:44 - Emil76

Vermox v tehotenstve

Dobry den, som v 8.tyzdni tehotenstva a dnes som objavila v sebe parazit mrla ludska. Chcem sa informovať, či je možno brať VERMOX v tomto stadiu tehotenstva, prip. akou formou by som sa toho mohla zbavit? Je mrla pre plod nebezpecna?
Dakujem

MUDr.Ciefova   MUDr.Ciefova [Internista]
Dobrý den, mrla (roup) není pro plod nebezpečná, spíše nepříjemná pro matku. Co se týká vermoxu, je pouze na lékařský předpis, a lékař, co vám ho bude předepisovat, musí zhodnotit riziko a benefit léku. Vermox patří do skupiny C stran teratogenity, což znamená, že u zvířat jsou pozorovány změny na plody, u lidí nebyl testován (což nebyl skoro žádný lék, protože na testování léků na těhotných si nikdo netroufne). Každý lékař má jiné zkušenosti, někdo bez obav předepisuje, někdo až od 20,týdne nebo třetího trimestru. V 1.trimestru je riziko poškození plodu u léků nejpravděpodobnější, pokud nějaké existuje, a tudíž se lékaři snaží riziko eliminovat tím, že léky nepředepisují.
Možná by za to stálo zkusit nejdříve babské rady, jako hodně česneku, zelí, atd. Určitě ale svůj stav konzultujte se svým lékařem.

Komentáře uživatelů ...

Příznaky těhotenství Krvácení Léky Neplodnost Šestinedělí Ultrazvuk