59475  13. 8. 2015 12:33:06 - Meibi

Upal

Dobry den.
Mam 7mes. syna a uz ctvrty den ma horecku 39°. Nekasle, nema rymu. Vcera vecer se i poblinkal a nechce jist od tys doby co mel horecku. Davam mu nurofen, vcesra rano prestal fungovat, tak jsem vymenila za paralen.Kdyz vztoupa teplota, tak miva i velmi teplou kuzi, nejvice dlane a chodidla, myslim, ze mu boli i hlava a chce jenom lezet u me. Jinak kdyz klesne teplota tak je normalni, hraje si, brouka. Zacal hodne pit. Predtim nechtel vubec nic pit. Mela jsem podezreni na upal z toho vedra (uz tyden se tady v Brne pohybuje kolem 36-39°).Ale jestli muze trvat tak dlouho? Sice jsme doma a sedime pred vetrakem, ale idealni to neni, neda se ted ani sehnat klimatizaci v obchode. Pani doktorka je na dovolene a volala jsem nekterym nejblizsim pediatrum,ale zrejme odjeli vsichni. V detske nemocnici me nechteli poslechnout po tel. A cesta tam trva 45min. Bojim se ze by se mu to jeste zhorsilo a prijdu tam zbytecne, zas by me poslali domu s tim, ze ho mam chladit.

MUDr.Jarkovska   MUDr.Jarkovska [Pediatr]
Dobrý den. V tyto dny máme všichni pravděpodobně vyšší teplotu, obzvlášť děti zvládají takovéto extrémy hůře, ale 39 st nebude jen reakce na počasí.
Dítě s horečkou trvající déle než 3 dny bez zjevné příčiny je nutné vyšetřit lékařem. Pokud dítě nejeví varovné známky závažné infekce (schvácenost až apatie, křeče, zvracení, vyrážka, neschopnost přijímat tekutiny a jídlo, poruchy dýchání a podobně), bude se pravděpodobně jednat o běžnou virovou infekci, jako je například šestá nemoc. Přesto je nutné dítě nechat vyšetřit u obvodního dětského lékaře (určitě nemají dovolenou všichni najednou a váš lékař by měl mít na dveřích napsáno, kdo ho zastupuje) nebo na dětské pohotovosti (ihned v případě, že se objeví výše zmíněné varovné příznaky).
U kojenců obzvláště je nutno myslet na infekci ledvin, u které horečka může být jediným projevem, proto pokud se Vám podaří, vezměte s sebou k lékaři i moč dítěte. Také zánět středního ucha je někdy u kojenců velmi těžké rozeznat.

Komentáře uživatelů ...

Stolice u dětí Předkožka u dětí Dětská strava Spánek u dětí