59559  17. 8. 2015 20:56:31 - tygr10

CT břicha s kontrastem

Dobrý večer,když odmítnu vyšetření CT břicha s kontrastem v obavě poškození ledvin,jaké jsou možnosti dalších vyšetření.Zjistili mi indikačnímí papírky krev v moči, erytrocyty ojědiněle.Ledviny podle ultrazvuku jsou v pořádku.Děkuji za odpověd.Je možné že se krev objevuje ze žaludku ,mám totiž zánět žaludku a dvanácterníku,heliobakter je vylečen . Děkujin za odpověd.

MUDr.Ciefova   MUDr.Ciefova [Internista]
Dobrý den, krev v moči ze žaludku být nemůže. Vyskytuje se v moči v případě poškození ledvin nebo vývodných cest močových, při poruchách srážlivosti krve... Na zobrazení močových cest, zda-li tam není nějaká překážka (konkrement, který nemusí být na ultrazvuku vidět, různé polypy či nádory močových cest), je nejlepší metodou právě CT vyšetření. Další možnosti je cystoskopie (ale jen do úrovně močového měchýře), a to není vůbec příjemné vyšetření, navíc nezobrazí další úseky.
Dále je možné, že příčina je v oblast ledvin - glomerulů, což nebude vidět ani na CT vyšetření. Tam se odebírá krev na autoprotilátky, pokud je podezření, že by mohlo jít o glomerulonefritidu (u nich bývají ale i zhoršené laboratorní hodnoty ledvin).

Komentáře uživatelů ...