59565  18. 8. 2015 8:52:01 - AU123

Přitahování nožiček k bříšku

Dobrý den,
moje dcera (7měsíců) neustále přitahuje nožičky k bříšku, dělá to hrozně často a už jsem z toho nervozní.Má zvedlé pokrčené nožky a vždy přitáhne povolí, přitáhne povolí, jednu ručku má zvedlou nad hlavu, druhou se drží (tahá) za bodýčko a soustředí se na to. Ze začátku jsem si myslela, že tlačí, aby se vykadila, ale dělá to furt během celého dne a často při této činosti i usne. Nevíte jaký by to mohlo mít důvod?
Děkuji za odpověď

MUDr.Jarkovska   MUDr.Jarkovska [Pediatr]
Dobrý den. Nemohu to posoudit přesně, protože jsem neměla možnost toto chování Vašeho dítěte pozorovat, ale obecně to bývá tak, že zdravý kojenec nad 4 měsíce věku má v nahotě nebo volném oblečení zvednuté nohy nad podložku téměř pořád, je to normální a potřebný projev fyzické aktivity dítěte, který mu posilňuje břišní i posturální svalstvo.
Pokud by se jednalo o stereotypní rytmický pohyb nebo pohyb, který by nebyl projevem vůle dítěte (mimovolný), měl by dítě vyšetřit dětský neurolog. Jinak informujte o tomto projevu svého obvodního pediatr a předveďte mu dítě v nahotě, on posoudí, zda je potřeba další vyšetření.

Komentáře uživatelů ...

Stolice u dětí Předkožka u dětí Dětská strava Spánek u dětí