59586  19. 8. 2015 16:49:15 - Jana00

Útvary v krku

Dobrý den,
v krku jsem objevila útvary viz. foto. Obcas mě pobolíva v krku a mám pocit cizího tělesa v krku, někdy únava a bolest hlavy. Dlouhodobě cítím horší průchodnost v levé nosní dírce a při nachlazení se se mi velmi špatně dýchá a ztrácím čich. Párkrát jsem objevila vzadu v krku po ránu stékající husté hleny do krku, buď žluté barvy nebo s příměsí krve. Jsem žena, 31 let. Moje dotazy zní:
1) Co mohou značit útvary v krku? Mohou být patologické s přihlédnutím občasných popisovaných projevů?
2) Nemohou útvary v krku souviset s lymfatickým systémem nebo patologii v uzlinách? Snažila jsem se nahmatat uzliny na krku a pod čelistí ale nepoznám zvětšené uzliny po hmatu. Jak poznat zvětšené patologické uzliny po hmatu?

Děkuji za odpověď.

Útvary v krku

MUDr.Ciefova   MUDr.Ciefova [Internista]
Dobrý den, může jít o lehce zduřelou lymfatickou tkáň jako reakci na chronický zánět. Doporučila bych navštívit praktického nebo ORL lékaře, aby provedl výtěr z krku na kultivaci baktérií, je možné, že tam nějaká přebývá a je potřeba ji přeléčit.
Zvětšené uzliny na krku byste poznala tak, že jde o volně pohyblivé kuličky, mohou být bolestivé i nebolestivé, o patologických se mluví při zvětšení nad 1cm.

Komentáře uživatelů ...