59613  21. 8. 2015 13:26:22 - Janaaaa

Noční probouzení a křik u dvouletého dítěte

dobrý den,
mému synovi bude v zari dva roky, od narozeni (predcasny porod ve 33+4tt) spatne spi,
v noci zlobi, casto se probouzi, breci, krici, hystericky rve. Zkousela jsem vsechno mozne spani jak s nami, samostatne, kombinovane, uklidnujici caje, sirupy, lampicku atd..nevim si rady co dal a zacina to byt pro me a manzela neunosne. Myslite ze mame navstivit uz nejakeho specialistu ci je to jeste v tomto veku normalni?Pres den spi krasne, sam usne v pokojicku, spinka tak 2hodiny, vecer take hezky usne maximalne ho uspavame chvilinku, ale po par hodinach to zacne..trva to vlastne od narozeni kazdy den, nikdy nespal jeste celou noc, vzdy to ma podobny prubeh - maximalne nekdy mirne lepsi cca 5x buzeni, jindy se budi kazdou pul hodinku. Nekdy jen mirne zabreci napije se a kdyz to ukonejsim tak usne, jindy hystericky rve, nejde utisit, kope kolem sebe a ma zavrene oci, jako by jeste spi, jindy je vzhuru a treba hodinu neusne. Posledni dobou kdyz place tak porad vola mami mami nebo zacal rikat au au, ale je zdravi nevypada ze by ho neco trapilo. Musim podotknout ze kdyz jednou za 14 dnu spi sam u babicky tak spi lepe, max 3x se vzbudi na piti, muze to byt nejak psychicke? je na me hodne upnuty, do roka byl casto nemocny a se mnou v nemocnici (caste bronchitidy) k tomu osklivy porod kde ja bojovala o zivot a maleho jsem videla az 8 den ( nevim treba to zadnou souvislost nema), nikdy jsem nekojila. Od narozeni chodim 2x tydne do prace a to take spatne snasi a noc pote a rano predtim je to horsi.Jako maly byl s nami vetsinou v loznici a v jedne posteli, ale i pres to se neutisi a po mnoha zkouseni jak postel jeho ci nase, jsme dosli k zaveru ze to na jeho spanek vyznam moc nema.
Zasilam priklad dnesni noci (prumerna noc - mozna spise horsi): uspani ve 20:00 v pokojicku + lampicka, rev + piti ve 20:45,22:19,23:13 - vzala jsem si ho do loznice - hysterak hodinu nespi, - rev +piti 2:12,3:36,4:43,6:09, vstavani 6:23. Hodne v noci pije cca lahvicky, pres den tolik nepije. Sunar uz nevyzaduje a nema vubec. Dekuji za radu a doporuceni.

MUDr.Jarkovska   MUDr.Jarkovska [Pediatr]
Dobrý den. Nepřerušovaný a dostatečný spánek je důležitý pro růst dítěte i dobrý vývoj mozku. Je dobré, že pátráte po příčinách Vašich problémů. Pokud bude stav dále neúnosný, podrobněji Vám poradí dětský neurolog a dětský psycholog.
Nejdříve obecně. Spánek u novorozenců a kojenců je mělký, jak dítě roste spánek se prohlubuje a noční buzení se vytrácí (opravdu tvrdě spí dítě zhruba od 3 let). Spánek je cyklický, střídá se REM (hlubší fáze, tělo nehybné, ochablé, ale mozek aktivní, dítě zpracovává vjemy z předešlého dne a srovnává je s tím, co má již v paměti) a non-REM fáze (tělo neklidné, ale mozek odpočívá). Tento cyklus je u dětí asi 45 minut, u starších dětí a dospělých 90 minut.
Při přechodu do mělčí fáze je snadné dítě vzbudit a ono samo, pokud ví, že jste nablízku/k dispozici, se může dožadovat pozornosti prostě ze zvyku i každou hodinu. Ve fáze non-REM bývají často noční můry typu pocitu dušení nebo zavalení (pravděpodobně podníceno tím, jak mozek odpočívá a je méně prokrven).
Z psychologické stránky je také možné, že v tom hrají roli Vaše odchody do práce, kdy o tom dítě v noci přemítá. Samozřejmě i těžší průběh porodu a nároční první rok života zanechají stopy, ale to již nelze ovlivnit a není to nutné ani přeceňovat, Vašim jediným úkolem z tohoto hlediska je dítě citlivě ale v rozumné míře ujišťovat o tom, že jste tady pro něj.
Nejsem velkým zastáncem nabízení pití v noci a určitě ne sladkého nápoje, pokud má dítě dostatečný příjem přes den a v noci se nepotí, není k tomu důvod. Cukr zas podpoří aktivitu mozku. Znamená to taky, že se dítě bude potřebovat za 1-2 hodiny vymočit a to ho opět vzbudí.

Komentáře uživatelů ...

MUDr.Ciefova [Internista]
21. 8. 2015 13:40:36
Dobrý den, nejsem pediatr, ale ze zkušeností vím, že v Motole existuje centrum pro poruchy spánku dětí. Pokud budete mít doporučení od svého pediatra, určitě se komplexně na syna podívají a třeba zjistí, kde je problém.

Stolice u dětí Předkožka u dětí Dětská strava Spánek u dětí