59807  31. 8. 2015 22:42:57 - ivusa12

Brušna aorta?

Dobry den.
Rada by som poznala vas nazor. V pravej dolnej casti brucha az pod pupkom mam obcas pocit pulzacie alebo citim ako by sa mi vo vnutri nieco trepalo. Ked som to pocitila tak som si prilozila prsty na krcnu tepnu ale zistila som ze to nie je ten isty pulz lebo v bruchu to tepovalo nepravidelne. Bolesti nemam ziadne. Myslite ze ide o brusnu aortu? Mam 34 rokov 173cm 88kg. Pred 4 tyzdnami som bola na vysetreni(nie vsak kvoli tomuto problemu) plus krv a vsetko som mala v poriadku. Dakujem za odpoved

MUDr.Ciefova   MUDr.Ciefova [Internista]
Dobrý den, v první řadě nemusí jít hned o aneurysma - výduť břišní aorty, u některých pacientů je břišní aorta uložená tak, že je její pulsace cítit při poloze vleže. Doporučuji ale klinické vyšetření praktickým lékařem, většinou se dále doplňuje ultrazvuk břicha, kde se nález potvrdí nebo vyvrátí.

Komentáře uživatelů ...

drAdam
1. 9. 2015 14:53:05
Hmm... Pokud by se jednalo o aortu, můžeme vyloučit infrarenální aneurysma.. Zajděte si za lékařem, pokud bude mít podezření pošle vás na rtg, kde může, ale i nemusí být zjevná kalcifikace ve stěně... Spolehlivější je CT nebo MRI.. Upozorňuji, že jediné řešení je chirurgický zákrok, obklady to neviřešíte.. Taky by se mohlo jednat o Apendix, ale pokud nemáte žádné bolesti... Jinak nemáte nějaké genetické nemoci? Každopádně doporučuji navštívit odborníka osobně..
ivusa12
1. 9. 2015 19:20:35
Este by som rada dodala ze tie pulzacie citim casto aj v ruke aj v lytku aj v stehne. Nepocitujem to pravidelne. Chcela by som sa opytat ze ci mozem ist ku lekarovi v novembri nakolko som v zahranici. Ale ak je to surne tak si vybavim aj tu lekara. Dakujem
MUDr.Ciefova [Internista]
2. 9. 2015 20:29:41
Nemyslím si, že by šlo o něco vážného. Pokud nemáte bolesti břicha, vyšetření počká. Pokud by se však bolesti břicha objevily, pak je nutné lékaře navštívit co nejdříve.