59955  10. 9. 2015 9:51:08 - Anon213

Úzkost, panické záchvaty

Dobrý den,
mám problém se svou partnerkou, která trpí tetanii. Jsme spolu rok a půl a opravdu ji miluji. Zhruba 10 měsíců bylo vše naprosto skvělé. Jenže posledních pár měsíců partnerka pociťuje úzkost a oddaluje se mi (v jednom kritickém měsíci jsem ji nemohl ani chytit za ruku). Už to není ta romantická osoba, kterou jsem poznal. Normálně o tom mluvíme, ale ona mi vždy jen odpoví "nevím co mi je, nedělám to schválně". Už půl roku jsme neměli sex, protože při pomyšlení na sex dostane panický záchvat spojený s tetanii a začne se třepat a brečet a zlehka omdlí. Tohle poprvé pocítila s ex-partnerem, který ji psychicky týral, jenže není tady ani sebemenší důvod, proč by se jí tohle trauma mělo vracet - dělám pro ní úplně vše a ona to ví.

Předevčírem řekla, že můžu zkusit s ní mít sex, že ji to nebude vadit, ale už na začátku se vnitru pořádně naštvala a bylo ji to velmi nepříjemné, ale chtěla ať pokračuji. Po pár sekundách se rozbrečela a začala se třepat v záchvatu. Neví, co jí to způsobuje a taky by se toho ráda zbavila, jenže nechce si přiznat, že není v pořádku, že je psychický narušená, a už v žádném případě nechce jít za psychologem. Zkusil jsem snad všechno, naplánoval jsem nejkrásnější program, aby se zbavila stresu a na všechno zapomněla (profesionální masáže, romantická večeře atd..), ale nic nepomohlo. Dokážete mi prosím nějak poradit, jak ji vrátit do normálu, zpět do romantického těla?

PhDr.Ondrejkova   PhDr.Ondrejkova [Psycholog]
Dobrý deň Anon213. Sám si s týmto problémom neporadíte. Je nutná cielená psychoterapia a možno aj farmakoterapia. Jej problém evidentne je traumatický a spájaný s rôznymi situáciami. Celkovo však ak ona nechce pomoc, tak to znamená, že si nepripúšťa, že jej niečo je. A to bude mať problém aj terapeut jej pomôcť. Na Vašom mieste by som jej dala ultimátum. Takto sa fungovať nedá a Váš vzťah skôr či neskôr stroskotá. Ak ona problém nepociťuje, mala by vnímať, že Vy problém s jej správaním máte. A už toto by mal byť impulz vyhľadania pomoci. porozprávajte sa a buďte ráznejší. Nebojte sa dať aj hranice, aj keď chápem, že ju ľúbite. Na druhej strane neliečenie jej rovnako ubližuje.

Komentáře uživatelů ...

Nevěra Žárlivost Strach a Fobie Panická porucha Partnerské vztahy