60027  14. 9. 2015 19:08:33 - lalik94

Angína

Dobrý den,
10 dnů mě trapila angína (čepy na mandlích,bolest krku,bez teplot a jiných přiznáku,samozřejmě velmi oteklé mandle,zejména v zadní části) a doktorovi jsem se dostala až minulou středu, kde mi předepsal antibiotika tři tablety azytromycinu, na kloktáni mi nechal v lékarně namýchat nějakou tincturu a cucat halset...Jednu mandli mám pořád neteklou a mám tam jeden malý bílý flíček ještě a dneska jsem si to chtěla trošku spilkou očistit..a mám tam na mandlích takové záhyby do kterých lze trošku jít tou tyčinou,ale jen trošku...je to normální? a ještě mě vylekalo,že ta tyčinka měla takovou zvláštní barbu...viz. foto - ale ta barva odpovídá barvě toho kloktadla (ale mandle jsem čistila tak 4 hodky po kloktání)...bojím se,aby to nebylo něco vážného...a již týden mám na jazyku vystouplé papily,které nebolí nic... předem děkuji

Angína

MUDr.Ciefova   MUDr.Ciefova [Internista]
Dobrý den, je otázkou, UDA angína byla bakteriální nebo virová. U virové nebývají teploty, ale každý jsme jiný. Bakteriální zas výborně reagují na antibiotika, ale spíše penicilinová.
Čepy ještě mohou po přeléčení na mandlích být, mandle by však už neměla být zvětšena. Ty "krátery" neboli krypty po čepích jsou normální nález, většinou časem zmizí, ale mohou zůstat i dlouhodobě, při přechodu do chronické tonsilitidy. Z těchto krypt může při mechanickém dráždění nebo vypadnutí čepu téct i krev, nemusíte se tedy obávat, že jde o něco vážného.
Pokud se mandle nezmenší, doporučila bych stěr z krku na kultivaci cestou praktika.

Komentáře uživatelů ...

lalik94
14. 9. 2015 21:20:18
Byla jsem na ORL,kde mi testy z krve nedělali,takže nevím, zdali je bakteriálního či virového původu. Stěry mi však udělali, ale výsledek mi řeknou až tuto středu, kdy jdu na kontrolu. Jinak je u mě problém s tím, že mám na penicilín alergii.
MUDr.Ciefova [Internista]
14. 9. 2015 23:31:46
uvidíte podle výsledků stěru. nadále kloktejte a vyplachujte ústa.