60074  18. 9. 2015 13:42:14 - simonajara

Dlouhodobý noční dávivý kašel u dítěte

Dobrý den,
dceři budou v polovině října 3 roky a od druhé poloviny července jí trápí noční dusivé kašle. už to trvá 2 měsíce. začalo to cca 3 dny po koupání v domácím bazénu, bylo to období letních veder. nejdříve jen slabá vodnatá rýma, která je u ní řekla bych tu a tam běžná. poté přišel kašel, spíše noční dávení. dcera se v noci budí na čůrání a stačí jen zívnout a už se dusí. někdy jí vzbudí kašel. nejdříve je to suchý dávivý kašel, po nějaké době vykašlává i hleny. je schopná kašlat až do pozvracení, dokud nevykašle to, co jí v krku dráždí (hlen). přes den téměř nekašle, pokud nemá fyzickou aktivitu (běhání kašel přivolá). když už si přes den normálně bez dušení odkašle, vždy vykašle hlen, ani nemusím podávat sirupy na odkašlávání. máme za sebou výtěr z krku na laringitidu, odběr krve na možné záněty, či virozy, rentgen, orl, alergologii a doposud žádný nález, vše v normálu, kromě slabé, běžné rýmy. už čekáme jen na výtěry z nosního hlenu, který jí byl odebrán na alergologii. z léků jsme průběžně vystřídali sirupy humex, mucosolvan, stoptussin, prospan a také tatranskou průduškovou směs, po které dost kašlala. do nosu jsme stříkali olynth, quixx a vincentku nosní sprej. dr. nám napsal i prothazin, ale nic nezabralo, skoro žádná změna. dle různých rad jsme mazali na noc na hrudník a mezi lopatky tymiánovou mastí, po které 3 noci nekašlala, ale pak se vše vrátilo zpět. zkoušela jsem i pokoj jemně vystříkávat eucasolem od firmy just, ale dceru spíš dusil. dcera spí ve vyvětraném pokoji, matraci má pod hlavou přizvednutou. zkoušeli jsme i zvlhčovat ručníky, ale nemělo to žádný účinek. dcera smrká, ale odsáváme i nosní odsávačkou přes vysavač a vždy odsaju hustý žlutozelený hlen, někdy málo, někdy více, hlavně po ránu. teploty nemá, bolesti žádné, je veselá, hravá, až na ty noční kašle, které nás trápí všechny. já i manžel jsme zdraví. doma s námi žije i kočka, která ven nechodí. ale podle dr. z alergologie ani ta není příčinou. v rodině jsme měli astma (dcery prababička). žádné vážné nemoci dcera neprodělala, ani já s manželem. oba jsme nekuřáci, čistotní. dcera šla 1. září poprvé do školky a po 2 dnech přerušila docházku. od té doby je doma. snad je to vše, co by vás mohlo zajímat a třeba mi i dokážete poradit, proč dcera stále kašle a jak jí pomoci. děkuji

MUDr.Jarkovska   MUDr.Jarkovska [Pediatr]
Dobrý den. Při déle trvající kašli je kromě popisu příznaků a dalších souvisejících informací, které jste zde uvedla, nesmírně důležité klinické vyšetření (celkový vzhled dítěte, poslech plic...) a laboratorní vyšetření. To já k dispozici nemám a proto Vám nemůžu říci více, než lékaři, v kterých péči Vaše dítě je.
Dítě je v péči svého obvodního pediatra i alergologa a vše podstatné bylo, zdá se, uděláno. Pokud tato vyšetření vyloučí známé příčiny chronického kašle (infekce, alergie, černý kašel, esofageální reflux), bude dítě dále sledováno a dle vývoje se bude dále hledat příčina obtíží (vzácnější nemoci, dítě může být odesláno k dětskému plicnímu lékaři).
Léky na odkašlávání po určité době užívání můžou kašel spíše umocňovat.
Dítě v tomto věku, které chodí do kolektivu, je neustále vystaveno virům a bakteriím, vůči kterým si musí vytvořit imunitu. Je to období časté nemocnosti. Každé onemocnění dýchacích cest může zanechat takzvaný postinfekční kašel trvající několik týdnů - je to čas, než se sliznice plně zregenerují.
Buďte prosím trpěliví a informujte svého lékaře o všech podstatných změnách týkajících se zdraví Vašeho dítěte.

Komentáře uživatelů ...

Stolice u dětí Předkožka u dětí Dětská strava Spánek u dětí