60075  18. 9. 2015 13:51:15 - Jana1983

Ve školce nekomunikuje

Dobrý den,
dceři bude za měsíc 3,5 roku, do školky chodila dva měsíce před prázdninami a teď znovu od září. Ráno je trošku problém, že se jí do školky nechce, ale jak se za ní zavřou dveře, tak není problém. Ze školky odchází spokojená, mluví o tom, co dělali, učitelky má ráda... Akorát je problém s její komunikací. Ačkoliv doma je to upovídané dítě, které se v komunikaci ani na chvíli nezastaví, neustále si také s něčím hraje a je opravdu aktivní, tak ve školce mluvit nechce, je zakřiknutá, spíše pozoruje ostatní, ale občas si prý hraje. I na veřejnosti je s její komunikací problém, na dotazy kolemjdoucích neodpovídá, jen stojí a kouká. Můžete mi říct, jak s ní pracovat nebo jak jí pomoci v rozvoji komunikace? Docela mě mrzí, že doma se projevuje naprosto normálně, má bohatou slovní zásobu, ale pro okolí je to nemluvící dítě.

PhDr.Ondrejkova   PhDr.Ondrejkova [Psycholog]
V novom kolektíve je pomerne časté, že dieťa nehovorí. Je to určitá hamblinovať a aj ešte nedostatok dôvery. Ako komunikuje s učiteľkami? Povie im aspoň "áno", "nie"? Prípadne pokývne hlavou? Od septembra ešte nie je dlhý čas. Dajte dcérke priestor. Ak sa do škôlky teší, tak je to prvý znak "úspechu". Učiteľky by mali byť aktívne, ale netlačiť. Skôr ísť na dcérku cez hru, napríklad s bábikami, maňuškami. Ak by problém pretrvával aj napriek dobrej adaptácii v škôlke, odporúčam vyhľadať detského psychológa.

Komentáře uživatelů ...

jeptiska
24. 9. 2015 2:47:41
Vaše dcerka má hrozny strach být venku a ve školce. Já to měla v dětstvi. Myslí si že ji někdo chce ubližit. Proto se zoufale boji. Musite zjistit v čem to vězí. Třeba někde zažila šok. A vy ji z toho musite dostat. Držim palce.

Nevěra Žárlivost Strach a Fobie Panická porucha Partnerské vztahy