60109  20. 9. 2015 15:00:16 - Dipy2

Dlouhodobý pocit únavy

Dobrý den,
už v dospívání jsem pozoroval, že mám jaksi méně energie než moji vrstevníci. Nic méně dostatečným spánkem jsem toto kompenzoval a v zásadě mě to nijak neomezovalo. Nyní, kdy je mi 32 let a mám rodinu, tak už je to horší. Času na spánek tolik není, a pocit vyčerpání a únavy mi občas komplikuje život. Někde jsem se dočetl, že toto může být způsobeno nedostatkem testosteronu příp. nerovnováhou jiných hormonů. proto jsem si na vlastní náklady nechal změřit hladiny hormonů viz. níže:
S-Testosteron 11.81 nmol/l 9.9-27.8 (-*-)
S_LH 1.8 IU/l 1.7-8.6 (-*-)
S_FSH 1.7 IU/l
S-Prolaktin 162.1 mIU/l 86-324 (-*-)

Myslíte, že problém může být v nedostatku/nerovnováze některého z hormonů? I když nejsem lékař, přece jenom vidím, že některé výsledky jsou hodně posunuty ke spodní hranici rozsahu. Měl bych toto řešit se svým lékařem?
Děkuji

MUDr.Ciefova   MUDr.Ciefova [Internista]
Dobrý den, některé hodnoty jsou sice při spodní hranici, ale stále v normě, tudíž příčinou vašich obtíží nejsou. Většinou obtíže způsobují hodnoty mnohem nižší než jsou cílové hodnoty.
Někteří lidé mají hold méně energie, nejsou tak výkonní.
Může jít i o chronický únavový syndrom, např. po prodělané infekční mononukleóze nebo jiné chornické nemoci. Udělala bych tedy i odběry krevního obrazu, jaterních enzymů, cukru, ledvin, serologie na infekční mononukleózu, boreliózu.

Komentáře uživatelů ...