60145  22. 9. 2015 14:50:09 - Python

Zub moudrosti

Dobrý den,
je mi 15 let, všechny zuby už mám stálé, dneska po obědě mě šíleně začalo bolet v puse, tak jsem si šel vyčistit zuby a všiml jsem si, že vpravo dole za posledním zubem mám v dásni díru a v něm je něco bílého, tvrdého (jako zub). Mám to jenom na té jedné straně. Mám pocit teploty, ale teplotu jsem nenaměřil (mám horké líca, celkově unavený + rýma). Docela to bolí, je možné, že už v tomto věku mám osmičku zub? Děkuji za odpověď.

MUDr.Ciefova   MUDr.Ciefova [Internista]
Dobrý den, osmičky ("zuby moudrosti") mohou růst v jakémkoliv věku, typický je pro ně dlouhodobější růst, při kterém se zub pomalu prořezává a toto prořezávání může být hodně bolestivé, s tvorbou podslizničních hematomů či abscesů, a jedinou úlevou je incize narušené sliznice s evakuací krve nebo hnisu. Zkusila bych nejdříve lokální anestetika typu Tamtum verde, Mesocain, jestli dojde k ústupu bolestí, pokud ne, navštivte svého zubaře.

Komentáře uživatelů ...

Jarda1
22. 9. 2015 18:48:28
Šel bych s tím k zubaři, teplotu si přeměř, ale ta nemusí být od zubů. Osmičky při prořezávání někdy bolí, to jsem zažil před lety taky. Buď je méně místa a nebo se udělá zánět. Zubař pak místo vyčistí, dá tam dren. Někteří zubaři rádi osmičky trhají při sebemenších potížích, např. jsou poněkud nakřivo rostlé. Dolní mám rovně, horní poněkud šikmo. Asi s nimi nekoušu, ale jsem rád, že ty zuby tam mám, je mi přes 50. Ani chybějící místo v dásni není dobré, okolní zuby se tam pak mají tendenci přesunovat. Zkrátka já bych si ty osmičky nenechal zbytečně vytrhnout jen proto, že zubař je toho názoru. Tento názor má např. dr. Václav Kopecký, jiní zubaři ale ten názor všichni nemají.