60147  22. 9. 2015 15:41:50 - Rolka

Miminko odmita prikrmy

Dobrý den,
chtěla bych se poradit ohledně odmítání příkrmů miminka, do 6m plně kojené, poté zahájení příkrmů maso-zelenina, poté ovoce k odpol. svačině, ze začátku mimčo snědlo kolem 70 - 80, při váze 8,5 kg. Nyní v 8 měs. nepřibralo a příkrmy odmítá úplně - nedá do pusinky lžičku, pítko do pusinky také nedá, max. občas ovoce, ale to musím první lžičku nacpat do pusinky, když dám jídlo do ručičky, hraje si s ním. Za 2 měsíce nevyrostlo do délky ani na váze nepřibralo, jinak je čilé, veselé plazí se. Zoubky ještě nemá, je tedy nadále téměř plně kojené. Prosím jak postupovat dále, bojím se aby nemělo mimčo anémie díky tomu že je plně kojené, aby mu nechyběli základní látky pro dobrý vývoj, když odmítá jídlo.
Nevím jak dále pokračovat:
zkoušeli jsme vysadit příkrmy a týden plně kojit - dva dny se mimčo nechalo nakrmit, opět zase odmítá, zkoušeli jsme dělat sladší, teplejší studenější, přidat UM, prostě různé fígle, nic nepomáhá - na lžičku pusinku neotevře. jak dále? nabízet nabízet a zase nabízet? anebo pokračovat jen ovocem a postupně zas přidávat zeleninnu? může miminko kojením strádat? nedostatek železa apod.? Předem moc děkuji za radu

MUDr.Jarkovska   MUDr.Jarkovska [Pediatr]
Dobrý den. Pokud dítě opravdu 2 měsíce nepřibralo ani nevyrostlo do délky, bylo by vhodné ho podrobněji vyšetřit. Sledování hmotnosti a další postup při neprospívání, je v režii Vašeho obvodního pediatra.
Dítě nad 6 měsíců věku může samozřejmě strádat, pokud je živeno pouze mateřským nebo pouze umělým mlékem. Nejenom anemií, celkový příjem kalorií je nedostačující pro základní fungování organizmu, dítě navíc intenzivně roste a vyvíjí se. Pokud by se při vyšetření neprokázalo žádné onemocnění (hlavně trávicího traktu), pak opravdu půjde hlavně o nabízení a nabízení pestré stravy.

Komentáře uživatelů ...

Stolice u dětí Předkožka u dětí Dětská strava Spánek u dětí