60295  1. 10. 2015 18:49:37 - ivusa12

Nebezpečná arytmia?

Pani doktorka ja by som sa Vás rada opýtala na to že či sú fibrilácie predsiení nebezpečné? Napriek tomu že má ekg aj echo v poriadku tak pociťujem arytmiu ktorú mi dokonca v čase obťiaží zaznamenal aj tlakomer. ďakujem za odpoved

MUDr.Ciefova   MUDr.Ciefova [Internista]
Dobrý den, při fibrilaci síní může být ECHO v pořádku, jinak existuje několik druhů fibrilace síní, a jednou z nich je i paroxysmální, tedy arytmie, která se vyskytuje jen někdy. Dokud není opravdu zachycena na EKG křivce, nelze mluvit o tom, že fibrilaci síní máte (existuje celá řada arytmií, a často se stává, že pacient si myslí, že má arytmii, ale jde jen o subjektivní pocit nebo přítomnost extrasystol, které může zaznamenat i tlakoměr a udávat arytmii).
Opravdu nejlepší je natočení EKG v době obtíží, pokud tam fibrilace zachycena nebude, pak o fibrilaci nejde. Existují 24-72-hodinové ambulantní EKG záznamy (EKG Holtery), které je možné opakovat donekonečna, ale pokud opakovaně arytmie zachycena není, pak se diagnóza fibrilace síní udělat nemůže. Navíc, pokud by se vyskytovala velmi sporadicky, pak je v podstatě bez rizika, protože ze sporadického výskytu se sraženina v srdci nevytvoří.

Komentáře uživatelů ...

ivusa12
1. 10. 2015 20:33:55
A čo je to sporadický výskyt? preto že ja to mávam minimálne 1 krát denne, a čo sa týka vytvorenia zrazenin tak tam musí byť splnené aj nejaké iné krytérium? Dá sa to zistiť z krvi?
MUDr.Ciefova [Internista]
1. 10. 2015 21:14:04
Sporadicky znamená velmi vzácně, třeba jednou za měsíc. Pokud máte pocit arytmie 1x denně, bylo by opravdu vhodné absolvovat EKG Holtera, aby se ukázalo, jestli tam opravdu je. Z krve se sraženiny přesně zjistit nedají. Jsou lidé, co žijí s arytmií několik let bez léčby a nikdy se jim sraženiny neudělají, a naopak. K antikoagulační (protisrážlivé) léčbě se přistupuje na základě zhodnocení dalších rizik vzniku sraženin, tzv. CHADS2 Vasc score. I podle délky a četnosti paroxysmů síní.