60296  1. 10. 2015 21:10:15 - cajova

Předčasné posazování

Dobrý den,
mám starost o svou neteř, která je v 5 měsícíh často posazována do chodítka a mezi polštáře a přidržována za ruce v sedu. Myslím si, že je to brzy a mohlo by jí to uškodit. Nevím však, zda jsou mé obavy na místě. Prosím o radu. Děkuji

Předčasné posazování

MUDr.Jarkovska   MUDr.Jarkovska [Pediatr]
Dobrý den. Protože nejde přímo o Vaše dítě, moje a následně i Vaše rada padne na úrodnou půdu pouze, pokud bude vyžádaná. Rodiče dítěte se sami musí podle svého uvážení rozhodnout, jak budou s dítětem manipulovat a jaké podmínky k rozvoji mu nabídnou.
Současný názor mnoha odborníků vychází z nejnovějších poznatků ohledně psychomotorického vývoje kojence. Všechny pozice (i chování dítěte v náručí), kdy je dítě ve vertikálním/svislém postavení (velká hlava doléhá na vzpřímenou páteř), jsou pro dítě vhodné až v době, kdy se k těmto dovednostem samo dopracuje - samo se posadí (z pozice na všech čtyřech přes šikmý sed, obvykle 9. měsíc) a postaví (přes vykročení z lezení nebo ze sedu na patách, ne pouhým přitažením se o překážku, obvykle 10. měsíc).
Pokud se dítě posazuje/postavuje předčasně, dochází k neúměrné zátěži páteře a přetížení určitých svalů na úkor jiných, které zůstanou naopak ochablé. Je to jako stavět věž z kostek hodně nakřivo a čekat, že bude stabilní. To může následně vést ke špatnému držení těla a mnoha dalším obtížím během celého života jedince.
Podle mého názoru jsou chodítka pro zdravé dítě naprosto nevhodná. Přetěžují kyčle v nesprávném zatížení, vychylují pánev dozadu, děti mají tendenci stoupat si na špičky a hlavně neumožní dítěti naučit se na zemi ty dovednosti, které by měli postupně vést k samostatnému lezení po čtyřech, postavení, správné chůzi (a to alespoň po 3 měsíce trvajícím lezení) a dobrému držení těla.

Komentáře uživatelů ...

Stolice u dětí Předkožka u dětí Dětská strava Spánek u dětí