60369  6. 10. 2015 22:25:53 - Zolten

Křupání v čelisti + zalehlé ucho

Dobrý den,
tento problém trvá tak 3 roky, od té doby co jsem měl uraz čelisti. byl jsem na stomatologii udělali mi rentgen a řekli že je vše ok. Jde o to, že pokaždé když jim nebo nějak hýbu s pusou,tak mi kolem čelisti, nejspíš v kloubu divně lupe a křupe občas je to takový zvuk, že si myslím že se mi tam zlomila nějaká kost. (hlavně když otevírám pusu) mám pocit že to jde od toho místa hned pod uchem nebo těsně vedle ucha, ale nejsem si jistý. A na to se váže další věc, když otevřu pusu co nejvíc to jde, zalehne mi v uchu, nebo alespon tak divě lupne, jako by bylo zalehlé a když zas zavřu, tak je vše v pořádku, nevíte o co by se mohlo jednat a jestli mají tyto věci nějakou spojitost? nejde vyloženě o bolest, ale o nepříjemný pocit.

MUDr.Ciefova   MUDr.Ciefova [Internista]
Dobrý den, křupání v čelistním kloubu bývá častým nálezem, pokud nejde o artrózu (tu by lékaři na RTG poznali), pak jde "pouze" o vzduchové váčky, které se v oblasti kloubů dělají. Praskání je pak důsledkem praskání těchto bublinek.
Co se týká zaléhání ucha při větším otevřením úst, nejde o problém s čelistním kloubem, ale o Eustachovu trubici, která spojuje vnitřní ucho s nosohltanem a vyrovnává tak tlaky v těchto dvou oblastech. U některých lidí se tak stává i při zívání. Nejde o nic vážného a bohužel ani s jedním vaším problémem se nedá nic dělat, jen jim předcházet (neotvírat tolik ústa, žvýkat nenásilně,...).

Komentáře uživatelů ...

Zolten
7. 10. 2015 13:17:35
ještě by bylo dobré říct, že mi zaléhává jen pravé ucho, a právě dělá problém jen pravá čelist .