60520  1. 12. 2015 20:28:40 - Droo303

Hořkost v ústech

Dobrý den.
Již 15 měsíců trpím obtížně popsatelnou pachutí v ústech, kterou bych charakterizoval jako hořkou, hnilobnou nebo jako chuť rozkladu a kvašení. Prostě něco příšerného.
Na jazyku, zvlášť u kořene, mám bílý škrobovitý povlak vypadající jako moučnivka.
Tento problém je doprovázen dalšími symptomy jako jsou: revmatické pocity v kolenou, dýchavičnost, hlasitý tlukot srdce, chlad a vlhkost končetin, celková malátnost a ztráta koncentrace. Dané komplikace se objevili v období, kdy jsem dva měsíce kvůli sportu dodržoval takzvaný přerušovaný půst (intermittent fasting), kdy jsem jedl pouze v intervalu osmi hodin denně a zbylý čas se postil. Považoval jsem to za zdravý fitness styl, který si klade za cíl vyvolání ketotického stavu a automatické spalovaní tuků.
Ale patrně jsem si tím zkazil život.
Nechutnou chuť ketózy mám v ústech do teď, ať cokoliv konzumuji nebo ne. Nevím jestli s tím symptomy vůbec souvisí. Když se ani po dvou měsících pocit v ústech nevrátil do normálního stavu, navštívil jsem svou obvodní lékařku. Z běžných testů krve a moči mi bylo zjištěno, že jsem naprosto zdráv. Vyprosil jsem si doporučení na ORL, kde mi byla po stěrech z krku zjištěna stejná diagnóza. V následujících měsících jsem takto navštívil ještě stomatologii, kardiologii, gastroentorologii a neurologii.
Všude jsem byl vyrozuměn, že pokud mě nic nebolí a nejsou k dispozici podklady z krevního obrazu, nijak mi dál nepomůžou. Několik lékařů mi odpovědělo s úšklebkem, že to mají taky a že si mám lépe čistit jazyk. Několik se mi snažilo naznačit, že si to vymýšlím, když to nevidí na papíře. Otřesný pocit bezmoci. Nemluvě o tom, že ke každému specialistovi jsem čekal několik měsíců jako na pomoc boží. Marně. Nikdo mi nepomohl. Prý ať se obrátím na alternativní léčbu. Začal jsem se zajímat o alternativních možnostech léčby. V dalších měsících jsem si vařil odvary z bezpočtu bylin, měsíce jedl pouze zeleninu, týdny držel hladovku, a taky několik týdnů pil vlastní moč. Beze změny. Navštívil jsem praktikantku čínské medicíny a podstupoval tři měsíce ozařování plasmovou lampou.
Nic. Jen jsem o asi deset tisíc korun chudší.
Změnil jsem obvodního lékaře, který mi udělal výtěry z krku znovu. Byl mi zjištěn streptokok beta-hemolytický skupiny G, na který jsem bral deset dní penicilin.
Moučnivka na jazyku zmizela a s ní i hořkost, bohužel se po dobrání antibiotik vrátila. A je to snad ještě horší. Zmizel i streptokok, takže diagnózu už zase nemám.
Prosím, pomozte mi. Jsem objednán znovu na gastroenterologii a mám noční můry z toho, že se po dvouměsíčním čekání znovu dozvím, že mi nemůžou nijak pomoct.Začínám na tom být špatně psychicky, trpím záplavami depresí, nemám vidinu uzdravení. Už ani nevím, jaký je ten správný pocit v ústech, nevím jaké to je mít hlad nebo mít na něco chuť. Mám v ústech jen nekonečný rozklad, který mne nutí jíst sladkosti, abych ho přebil. Jsem v maturitním ročníku a nevím, co dál. Pomozte mi, prosím. Nedokážu si představit, že bych se měl na něco soustředit nebo se dokonce učit na maturitu. Nekonečný pocit prohnilosti celého těla. Lékaři mne odbývají mávnutím ruky. Asi proto, že neumím říct, co mi je, nebo proto, že na první pohled vypadám zdravě a vesele. Prosím, nebuďte jako oni, pomozte mi. Je to opravdu něco příšerného :(
Děkuji

MUDr.Ciefova   MUDr.Ciefova [Internista]
Dobrý den. Hořkost v ústech může být důsledkem gastroesofageálního refluxu, proto dovysetreni na gastru doporučuji a to jako první. Pokud se nic neprokáže, může jít o přemnožení kvasinek ve vašem organismu, moc doktorů tuto diagnózu nepřijímá, dá se totiž těžko diagnostikovat. Na internetu jsou o tom články, určitě se v nich najdete. Sladkým jídlem podpoříte tím rozmnožení dalších kvasinek.
Psychika u vás také hraje určitou roli, návštěvou psychologa nic nezkazíte, ba naopak.

Komentáře uživatelů ...

spearmint22
1. 12. 2015 22:01:53
Z vašeho dopisu je cítit, jak hluboce vás to trápí a jak s tím bojujete. Já jsem před mnoha lety měl podobný problém, ale zdaleka ne tak velký, jen jsme měl pořád pocit takové divné pachuti v ústech a nepříjemný pocit, že mi z úst páchne. Pomohly mi tenkrát borůvky. Ale to už jste asi vyzkoušel, protože jak čtu, jste velký bojovník a opravdu svůj problém statečně řešíte.
Tomislav
12. 12. 2015 1:24:30
Ahoj. Som student 5 rocniku mediciny. Podla mojho nazoru by bolo vhodne gastroenterologicke vysetrenie. Pri chorobach zaludka a pazeraka ako su reflux a nasledny zapal mozes pocitovat horkost v ustach. Vysetrenie to odhali ak je to pricina. Doporucil by som ti aj vyvazenu racionalnu stravu - ziadne experimenty! s dostatkom vitaminov hlavne B skupiny. Zameraj svoju pozornost na nieco ine, skolu, konicky a prestan sa pozorovat. Ked mas laboratorne vysledky OK nemusis sa bat.V ustach sa casto prejavuju aj nasledky chronickeho stresu a dusevnej nepohody. Prestan to nejaky cas riesit, ked ti lekari potvrdia ze si zdravy. problemy by mali ustupit.