60551  3. 12. 2015 19:24:48 - annieta

Krční mandle

Dobrý den,
příkládám fotografii krku. Na konci září jsem byla nemocná (nic strašného, zánět nosohltanu) a snažila se to vyležet, potom si došla pro orofar a nakonec mi doktorka řekla, ať zkusím bioparox. Ale na mandlích mám stále čepy a vytvořily se mi tam takové jakoby jizvičky, které nemizí, naopak se také plní něčím bílým. Nejsem nijak akutně nemocná, snažím se normálně fungovat, ale nějak se to se mnou táhne, jsem často hodně unavená, občas kašlu, špatně se koncentruji a po menší fyz. námaze jsem prakticky vyřízená a občas špatně spím. Zkusila jsem na začátku (to to ani jinak nešlo) ležet v posteli a nic nedělat, potom když už to bylo jakobych byla zdravá tak jsem zkusila naopak udržovat svůj obvyklý pravidelný režim a sportovat, ale po bioparoxu se to spíše ještě zhoršilo a často mám pocit, jako bych byla úplně mimo a nejsem schopná se na nic koncentrovat. Nevím, zda-li je to možné z fotky usoudit, doufám, že ano - je to normální?
Děkuji,
S pozdravem a přáním hezkého dne,
Anna

Krční mandle

MUDr.Ciefova   MUDr.Ciefova [Internista]
Dobrý den, mandle jsou nezvětšené a bez zarudnutí, akutní infekce tam tedy není. Jsou tam patrné krypty (dírky uvnitř mandlí po vypadnutí čepů) a na levé mandli jsou i čepy, které dle charakteru mandlí jsou spíše chronické. Viděla bych to u vás na chronickou tonsilitidy. Která bývá často nálezem při poruchách imunity.
Určitě bych si nechala prvně udělat výtěr z krku, jestli tam není nějaká bakterie, co tam nemá být. Pokud bude normální, směřovala bych se k imunologovi.

Komentáře uživatelů ...

annieta
6. 12. 2015 19:23:05
Vážená paní doktorko Ciefová, moc Vám děkuji za odpověď. Výtěr byl negativní (dělala doktorka někdy v říjnu a potom mi doporučila právě bioparox). Zkusím tedy zase začít brát probiotika než se dostanu domů (brala jsem laktobacily během posledních pár měsíců už 2x na radu doktorky) a směřovat posléze k imunologovi. Jsem za Vaši radu opravdu vděčná, protože ač jsem měla na jaře vleklé zdravotní potíže a dostala antibiotika a viděli mě 3 doktoři (shoda náhod, bydlím v zahraničí), kteří mi radili vše možné na imunitu (nějakou dobu jsem po jedné nemoci spadla hned do druhé, měla jsem nízký cukr a železo, ale v létě se mi posléze dařilo relativně dobře, až na podzim jsem opět více onemocněla), nikdo mě zatím k imunologovi neposlal, ani jsem bohužel o té možnosti nevěděla. Děkuji tedy mnohokrát a přeji Vám krásný den. S pozdravem, Anna
MUDr.Ciefova [Internista]
11. 12. 2015 18:41:54
Ještě mě napadlo udělat odběry na infekční mononukleozu.