60575  5. 12. 2015 7:07:01 - Nikola2.0

Diagnóza angína

Dobrý den,

popíšu raději problém podrobněji, nedokážu sama posoudit, které informace mohou být relevantní.

Přesně 14 dní zpátky mě jeden/dva dny mírně pobolívalo v krku a polévalo mě horko, samo to ale přešlo.
V pondělí minulý týden jsem poprvé registrovala 2 červené fleky na pravé paži - na rukou si ale čas od času něco rozškrábu a tak jsem tomu nepřikládala důležitost. V průběhu minulého týdne jsem byla na dovolené a i přes to, že se dva fleky na paži neztratily a mírně vystouplý flek mi vyrazil na druhé ruce, stále jsem tomu nevěnovala větší pozornost - nebolí to, ani nesvědí.
Tento týden v úterý se mi udělalo nevolno - motání hlavy, natekly mi mandle a uzliny a bolest přecházela až do horní části zad. V krku mě ale příliš nebolí a teplotu také nemám - jen ty uzliny jsou stále dost nateklé.

Dnes jsem byla u praktické doktorky, která mi řekla, že se pravděpodobně jedná o začátek angíny (mám s ní problémy od mládí, tak to byla relativně automatická diagnóza) a předepsala mi 3-denní antibiotika Azytromycin Sandoz. Musím dodat, že mě vůbec nenapadlo zmínit vyrážku.

Navečer jsem si konečně 'vyrážku' začala pořádně prohlížet - na paži se momentálně jedná o 2 červené fleky o průměru cca 1cm, možná o něco méně - kůže na jejich povrchu je strupovitá a po vyvinutí mírného tlaku zbarvení lehce zmizí. Objevila jsem také další flek na předloktí a jeden na druhé ruce, který je mírně vystouplý. Náhodou jsem také narazile na další flek na stehně.
Vyrážku jsem si 'goolila' a mám nyní podezření na spálu, každopádně průběh nemoci je dosti odlišný, už nejsem dítě (25 let) a hlavně nejsem odborník.

Chci se primárně zeptat jestli vyrážka s angínou může souviset a zda bych měla raději počkat do pondělí a zkonzultovat to s doktorkou než začnu brát předepsaná antibiotika (ještě jsem s léčbou nezačala).

Děkuji za odpověď a přeji hezký víkend,

Nikola

MUDr.Ciefova   MUDr.Ciefova [Internista]
Dobrý den, nemyslím si, že by šlo o svalovou angínu, vzhledem k charakteru vyrážky (u spály jsou jen drobné pupínky, ne fleky, navíc mandle nejsou jen oteklé, ale i s výraznými povlaky, vyskytuje se horečka a zimnice, člověk je celkově schvácený). Podle popisu to spíš vypadá na virový zánět mandlí. K odlišení bych doporucila provést odběr CRP, což je zánětlivý protein, díky kterému odlišíme virové a bakteriální záněty a tedy i potřebu antibiotik. Dnes již existují i volně prodejné testy v lékárnách.
S vyrážkou bych navštívila po víkendu kožního lékaře, pokud se bude dále rozšiřovat.

Komentáře uživatelů ...