60577  5. 12. 2015 9:47:01 - Johana

Paradentoza

Dobrý den,
prosím Vás potřebovala bych se na něco zeptat. Zubní lékařka mi napsala žádanku na paradentologii, že u mně prosí o ošetření oblasti 31 - mám u toho zubu pouze ochablou dáseň, takže mám odhalený zubní krček, ale žádné krvácení ani bolest. Zajímá mě, co si mám pod tím pojmem ošetření představit?V čem takové ošetření u paradentologa spočívá? Jestli mi to třeba potře nějakým roztokem nebo píchne do dásně injekci nebo co například s takovou dásní může udělat? Protože je jasné, že zpátky mi tu dáseň k zubu nepřišije a ona už nikdy nebude tak jako kdysi. A taky bych chtěla vědět, kolik takové ošetření stojí a jestli nevadí u tohoto ošetření, že beru warfarin na ředění krve? Když jsem se na to po telefonu zeptala paradentologa, ke kterému jsem měla jít, tak byl na mě sprostý, nic mi neřekl a poslal mě s mým dotazem někam a zavěsil telefon. Za odpověď moc děkuji.

MUDr.Ciefova   MUDr.Ciefova [Internista]
Dobrý den, při užívání warfarinu hrozí ještě větší krvácení než normálně, takže ošetření by bylo komplikované a tedy warfarin by se musel vysadit. Ošetření by měla hradit pojišťovna, ale záleží na smlouvě s pojišťovnou.
Jinak jestli nemáte zatím žádné obtíže, konzultoval bych s paradontologem nutnost nějakého zákroku.

Komentáře uživatelů ...

Jarda1
5. 12. 2015 18:19:27
Každý zákrok s Vámi musí lékař konzultovat, musíte s ním souhlasit. Dřív mi při prohlídce zubařka nadiktovala sestře, takže jsem věděl, že bude vrtat ten a ten zub. Dnes se zubařka ptá. Lékař může zjistit hloubku paradontálního chobotu, může provést či poslat k hygienistce na odstranění poddásňového kamene. Jinak existují i plastiky, kdy se odjinud vyřízne kus sliznice, která se pak přišije v místě, kde krček zubu je odkrytý. Takový zákrok se ale neprovádí vždy, navíc s ním musí pacient souhlasit. Jinak se odkryté krčky většinou nechávají, doporučí se správná zubní hygiena, aby zubním kamenem či nevhodným čištěním nedocházelo k dalšímu ustupování dásně. Lékař před zákrok musí pacienta poučit, co bude provádět, vysvětlit to tak, aby pacient byl schopen pochopit. Tj. nestačí říci pouze latinskými termíny, kde by pacient nerozuměl. Jinak pokud by paradentolog byl sprostý, tak bych si vyhledal jiného lékaře. Nejste nijak vázaná, máte právo si lékaře zvolit. S placeným zákrokem musí pacient souhlasit, krom zákroku i s tou cenou. Tu musí lékař sdělit předem.
Johana
6. 12. 2015 10:16:06
Děkuji Jardo za info, mám pocit, že jsi nějaký odborník - tady je to špatné, jsem z Frýdku - Místku a tady sehnat parodontologa je snad nemožné. Našla jsem podle internetu jen 3 lidi (kromě toho hulváta, kam nejdu) a z nich mi jeden neodepsal, takže zbývají 2 poslední doktorky. Tak uvidím zítra až tam zavolám. Jeden lékař z daleka mi napsal, že se často musí upravit tah retní uzdičky anebo jako ty, že krček se může překrýt. Prý to hradí pojišťovny. A s warfarinem mi to ale dělat nemůžou. Sranda je, že za celých 37 let mi tohle vůbec nevadilo, takže vlastně proč se nechat řezat že ? :-)