60680  5. 1. 2016 12:43:51 - Johana

Skvrny na kůži

Dobrý den, prosím Vás chtěla bych se zeptat - mám v pravé noze od listopadu těžkou trombozu a od té doby beru Warfarin na ředění krve a Detralex na cévy. Jenomže se mi začaly dělat na kůži červené skvrny, fleky a pořád jich přibývá a nevím proč se to dělá? A co mám dělat, aby to zmizelo? Není nějaká kožní mast nebo něco, aby to zmizelo? Nechci, aby mi zůstala flekatá noha a na internetu jsem četla, že ta noha může už navždy zůstat barevně změněna. Jenže já chci, aby to zmizelo. Vypadá to blbě a mám to od kolene až dolů na vnitřní straně nohy a teď už i na té vnější. Nevím, jestli zato může ten warfarin nebo co? Je to jako bych měla nějaký ekzém nebo mě poštípal všude hmyz. Moje mamka kdysi brala nějaký slabší lék na ředění krve a dělaly se jí z toho modřiny, ale já nemám modřiny, ale tyhle červené fleky. Je nějaká šance, že to zmizí samo od sebe???Za odpověď děkuji.

MUDr.Ciefova   MUDr.Ciefova [Internista]
Dobrý den, pokud jde o změny, které se vyskytují pouze na jedné (postižené) končetině, jde spíš o změny vyvolané samotnou trombózou, spadající pod tzv.posttrombotický syndrom. Pokud by změny byly od warfarinu, jde většinou o podkožní krvácení, které je ale častěji na rukách a u starších lidí s velmi jemnou kůží, tzv.pergamenovitou.
Ke zhodnocení by se hodila alespoň fotografie. Bohužel možnost odstranění fleků je v obou případech téměř nula.

Komentáře uživatelů ...

Johana
6. 1. 2016 8:53:06
Paní doktorko, Vy mi říkáte, že už budu mít do smrti flekatou nohu? A proč myslíte, že to nezmizí třeba potom, co se ta noha uzdraví? To bude za 3-4 měsíce (i když vím, že ta noha už úplně zdravá nebude nikdy).A nechápu 2 věci - jak souvisí tromboza a barva kůže a proč se to objevilo po 2 měsících od začátku trombozy, dyť věci mají s postupem času mizet a ne přece naopak a já jím celou dobu detralex, tak proč to mám jíst, když to nemá žádný smysl? Každý měsíc mě to stojí 300 Kč a noha vypadá stejně špatně. Ani ten otok ještě nezmizel. Pořád mám oteklé lýtko asi o 1cm širší a hodně oteklý nart a kotníky (nechápu proč tohle místo? - otoky se přece mají dělat v místě, kde se krev hromadí před překážkou a to je u mě v lýtku a ne dole v noze). Nemohl by mi s těma flekama pomoct třeba kožní lékař? V době, kdy doktoři umí málem člověku přišít novou hlavu a provádí se různé kosmetické dermatologické úkony a úpravy si jako nikdo neví rady s fleky na kůži??? A když už tu jsem, tak bych měla ještě jeden úplně jiný dotaz. Beru ten warfarin a chodím pořád na odběry krve a podle toho mi to doktorka dávkuje. V listopadu jsem měla vysokou hodnotu -hodně naředěnou krev a stalo se mi, že jsem dostala 2x do měsíce menstruaci a teď mám moc nízkou hodnotu-hustou krev a už skoro 3 týdny jsem jí nedostala vůbec (a těhotná nejsem).A doktorka řekla, že s tím to nesouvisí. A nemůžu jít ke gynekologovi, protože ani injekci do zadku mi teď nesmí píchnout, říkali doktoři.Tak dá se s tím něco dělat?
MUDr.Ciefova [Internista]
6. 1. 2016 14:54:07
Napsala jsem, co si myslím, že by to mohlo být, ale i to, že alespoň s fotografií bychom byli moudřejší. Samozřejmě kožního lékaře navštivte, ať udělá diagnostický závěr. A je možné, že pak existují nějaké způsoby korektivní dermatologie, které by to mohly odstranit, nebo alespoň zmírnit. Souvislost trombózy a barvy kůže - vychází z posttrombotického syndromu - je to stav, kdy i přes již rozpuštěnou trombózu přetrvávají příznaky jako při trombóze - otoky, bolestivost, hyperpigmentace kůže. Vzniká zejména při nedodržování léčebného režimu (kompresivní punčochy, nesprávné braní léků), a často u těžkých trombóz. Barva kůže se změní v důsledku přechodu barviva krve z cév do podkoží při vysokém tlaku v cévách před překážkou (trombem). Co se týká vašeho případu, sama udáváte, že jde o těžkou trombózu a i dle vašeho nynějšího popisu, kdy přetrvává otok (ale obvod lýtka o 1cm ještě není tak zlý, hodně lidí má vrozeně asymetrii lýtek, i bez prodělané trombózy), nelze vyloučit, že k vytvoření postrombotického syndromu dochází. Detralex je preparát, který zmírňuje následky trombózy, ano, je drahý (bohužel, protože z mé zkušenosti lidem opravdu pomáhá, a proto si myslím, že by ho měla pojišťovna hradit, ale s tím my nic neuděláme). Dále je důležité také nošení kompresivních punčoch, které hodně zabraňují vzniku postrombotického syndromu. Co se týká otoku kotníku, napsala jste správně, že se otoky dělají před překážkou - u vás je překážka v lýtku a krev se tedy hromadí směrem dolů, nesmíte zapomenout na vliv gravitace). Takže otok kolem kotníku je běžný nález, pak už záleží jen na tom, kam až otok bude zasahovat a můžete být ráda, že nejde až na lýtko. Bohužel existují pacienti, u kterých ani po léčbě nedojde k rozpuštění trombu, a pak je léčba warfarinem prodloužena, nebo dokonce trvalá. Léčba warfarinem je také svízelná, právě kvůli nutnosti kontrol INR. Souhlasím s vaší pani doktorkou, že nízká hodnota INR není důvodem vynechání menstruace (spíše bude příčinou stres, ale gynekolog vás může vyšetřit, nemusí vám hned dávat injekci, jen mu řekněte, jaký máte problém a domluvte se na dalším postupu). Ještě jedna poznámka, nízká hodnota INR neznamená, že máte "hustou" krev, krev při užívání warfarinu má stále stejnou hustotu, jen se nesráží tak rychle, jako krev u pacientů zdravých.
Johana
7. 1. 2016 15:43:33
Paní doktorko (která jste vystudovala medicínu na fakultě, kde jsem ji studovala já, ale já ji dodělat nemohla), tak já jsem asi si ten posttrombotický sy způsobila sama, ale nevím to jistě. Já jsem tu nohu zpočátku pořád poctivě vázala, ale nikdo mi neřekl jak dlouho to mám dělat, tak když mě ta noha přestala bolet a otok ze 4 cm klesl na míň tak už jsem ji vázala jenom, když jsem někam šla nebo někdy na noc a teď už jí nevážu vůbec, protože to bylo strašně nepříjemné - v noci jsem sundávala obinadlo, protože mě to tlačilo a budilo a svědila mě pod tím kůže a s tím jsem se nemohla ani poškrábat a když už jsem to někdy vydržela a sundala to z nohy ráno, tak tá noha vypadala ještě blběji než bez obvazu - byla otlačená a ty otoky jako by se přesunuly tam, kde obvaz nebyl. Tak jsem se na to vykašlala a když to začnu vázat teď znova, tak už přicházím s křížkem po funusu a je pozdě, protože ty fleky už vznikly.Teď už to obinadlo nic nespraví.Ať už jsem si to způsobila sama nebo ať už by se to udělalo stejně. Zkusím udělat fotku a poslat, jestli to půjde vůbec vidět takhle z mobilu nebo foťáku hned jak na to budu mít čas (teď furt lítám po doktorech a nestíhám). A nemohlo se to udělat ty skvrny třeba proto, že mám tu hodnotu krve pořád špatnou? Jenom jednou jsem ji za ty 2 měsíce co jsem doma měla dobrou - 2,3. Jinak byla buď furt vysoká 4.6 a kolem 4 nebo teď pořád 1.4 - doktorka vůbec nechápe, proč tak lítám, když léky beru poctivě tak jak mám a pořád se ptá, jestli beru léky jak mám a já že jo, ale stejně lítám. A zítra jdu zase na INR, tak se cestou stavím na kožním. Ale jestli by to šlo vyřešit třeba tou korektivní dermatologií, bylo by to super, ale asi by se to tak mělo řešit, až bude po všem a ne uprostřed léčby - myslím si, že mi tohle doktorka řekne. Zjistím a napíšu. Vsadím se, že kdybych byla Karel Gott, tak by doktoři uměli ty skvrny odstranit.
Johana
9. 1. 2016 12:07:11
Dobrý den, tak jsem tu zpět. Paní doktorko, prosím Vás - fotky zatím neposílám, protože nevím jestli to půjde dobře vidět a teď mám trochu technický problém s přenosem, ale řeknu Vám co jsem zjistila u praktické doktorky a u kožní. Praktická doktorka řekla, že to s těma kompresivníma punčochama je pitomost, protože jí prošlo rukama hodně lidí po tromboze, na punčochy kašlali, protože to tlačí a je nepříjemné nosit a nikdo z nich přesto skvrny neměl. A poslala mě na kožní a kožní dr. měla zase stejný - skoro stejný názor jako Vy, jenže kožní doktorka je tak stručná a neochotná cokoliv vysvětlit a když už tak v latině, takže vím dohromady stejně houby (z latiny jsem sice měla za 1, ale ta jaksi neobsahovala celou medicínu) ale co se mi z ní podařilo dostat je to, že prý to je ten posttrombotický sy, že ty fleky jsou dermatitida a že dokud budu mít oteklou nohu tak se to může vracet.I když mi napsala mast po které prý by to mělo mizet. Jenže já jsem jí při její odměřenosti zapomněla říct, že nohu budu mít oteklou už navždy a jestlí to teda znamená, že budu mít navždy i tu dermatitidu (fleky)?. Tak nevíte to Vy? Ona napsala do zprávy tohle (vynechám drobnosti):" Svědící projevy na pravém bérci.Přetrvávající otok po phlebotromboze, ale bez difusního erytému. Kůže P. bérce místy erytém.plošky setřelých okrajů s jemnou deskavmací.Neostré ohraničení, ale jen na bérci. Dg. L 309 Dermatitis ex stasibus cruris 1.dx. Recept : Triamcinolon ung 20,0, Aqasorbi ad 100,0 MDS:Zevně,S." Tak - a teď mi prosím Vy přeložte do češtiny co to znamená? Protože Vy to umíte hezky vysvětlit. Já nechápu a chtěla bych vědět, jak ty skvrny,kožní zánět, vzniká? (stručný mechanismus vzniku), proč souvisí s trombosou a hlavně proč to ovlivňuje otok? K otázce korektivní dermatologie při její odměřenosti jsem se ani nedostala.(ale praktická doktorka říkala, že teď do ničeho nevrtat).