60745  2. 2. 2016 20:37:28 - stratena333

Evra

Dobrý deň,
mám 20 rokov. Mám polycystické vaječníky a problémy so štítnou žľazou, som veľmi chudá.. a mám dosť nepravidelnú menštruáciu. Jednak kvôli tomu a aj ako ochranu mi gynekologicka preppísala antkikoncepciu Evru, kedze je to náplasť a neprechádza tráviacim traktom, predtým som užívala tabl. formu, ale bolo mi zle. Mám však obavy z užívania Evry, čítala som si, že je tam potom veľké riziko rakoviny prsníka, veľmi sa toho bojím, je to pravda? Dá sa nejak inak liečiť syndróm polycystickych vaječníkov? Bojím sa, že mi tá ant. ublíži. Taktiež som niekde čítala, že po dobraní antikoncepcie sa niektore ženy stali neplodnými, po koľkýchh rokoch užívania môže mať antikocepcia takýto dopad na organizmus? Vobred ďakujem za odpoveď.

MUDr.Ciefova   MUDr.Ciefova [Internista]
Dobrý den, všeobecně u hormonální antikoncepce je sledované vyšší riziko vzniku rakoviny prsu a děložního hrdla, naopak nižší riziko vzniku rakoviny dělohy a vaječníků. Co de týče rakoviny prsu, riziko je lehce vyšší při aktuálním užívání HA delším než 10 let, po vysazení antikoncepce se riziko postupně snižuje (cca do 10 let po vysazení je opět na stejné úrovni). U děložního čípku je riziko sníženo pravidelným screeningem.
Co se týká neplodnosti po užívání hormonální antikoncepce, je několik studií, a někdy i s protichůdnými závěry. Já se přikláním k tomu, že vliv na plodnost nemá. Po vysazení HA se plodnost dostane na takovou úroveň, kde by byla i bez HA (to, že se někomu nedaří otěhotnět, není dáno HA, ale vlivem okolí a věkem ženy, která odložila početí do vyššího věku).

Komentáře uživatelů ...

Výtoky Menstruace Antikoncepce Bolest v podbřišku Escapelle Vynechání pilulky