60754  3. 2. 2016 8:14:10 - matilda72

Broncho vaxom v tehotenstve

Dobrý deň.
Minulý rok sme prišli o bábetko v 21 tt, bol to lekársky indikovaný potrat, pravdepodobne som dostala cytomegalovirus. v decembri som brala aj tablety isopirinosin. no a teraz som absolvovala vyšetrenie na alergologii a tam mi boli predpísané tablety broncho vaxom, lebo som dr. spomenula, že min. rok v lete počas tehu som bola min trikrát chorá, nádcha bolesti hrdla,... a tento rok len počas januára som brala dvakrát antibiotika, angína a momentálne mám enterococcus faecalis. no dr. mi povedala, že by nemal byť problém pri užívaní týchto tabliet otehotnieť. ale niekde som aj čítala, že ich nemám brať ak plánujem otehotnieť. no ta teraz neviem, že ak otehotniem, či ich mám prestať brať, alebo mám vybrať len jednu dávku, kedže je to na tri mesiace. alebo sa nemáme pokúšať o dieťatko. no a čo ak som už tehotná??? ďakujem za odpoveď

MUDr.Ciefova   MUDr.Ciefova [Internista]
Dobrý den, u žádných léků nemohou být z etických důvodů prováděny testy na těhotných ženách, a proto v každém příbalovém letáku je napsáno, že by neměly být užívány. Samozřejmě, čím méně chemie v době těhotenství, tím lépe. Broncho vaxom měl udělané studie na zvířatech, kde nebyl prokázán vliv na zvířecí plody. Předpokládá se tedy, že ani na lidský druh nebude působit negativně.
Ve vašem případě bych vyčkala do vybrání všech 3 dávek. Ne kvůli ev. vlivu broncho vaxomu na plod (který nepředpokládám), ale spíše kvůli recidivujícím infekcím, které samy o sobě mohou působit na plod negativně, i jejich léčba.

Komentáře uživatelů ...

Příznaky těhotenství Krvácení Léky Neplodnost Šestinedělí Ultrazvuk