60759  3. 2. 2016 12:31:44 - Xsara

Teratom vaječníku

Dobrý den,
v prosinci mi při kontrastním ct (hospitalizace s hlubokou žilní trombozou od břicha po levou nohu) našli teratom na vaječníku, prý benigní ale jistotu dá až operace. Teratom je velký osm centimetrů a čeká mě prebiopsie a pak laparoskopie. U obojího nevím co mě čeká. Mohu přijít o celý vaječník? A co je prebiopsie a jak ta i ta operace probíhá? Je mi 28 let, po druhé mám trombozu a beru warfarin 5mg ještě nemám ani děti. Děkuji za jakoukoi informaci.

MUDr.Ciefova   MUDr.Ciefova [Internista]
Dobrý den, všechny tyto otázky by vám měl odpovědět operatér. U biopsie se odebírá vzorek tkáně, dle výsledku se pak rozhodne o dalším postupu. Je několik postupů, buď se biopsie dělá předem a následná operace s odstupem, nebo se dělá během jednoho výkonu a čeká se na výsledek biopsie, který je stanoven patologií prioritně (jedná se o desítky minut).
Laparoskopická operace je méně náročná, dělají se jen malé vstupy do břicha, a zůstávají jen malé dírky, ne tedy velká operační jizva jako po laparotomii. Bohužel někdy se stane, že např. kvůli srůstům se musí z laparoskopické operace přejít v laparotomickou.
Co se týká toho, zda přijdete o vaječník, nelze hodnotit. Neznám rozsah nádoru vzhledem k vaječníku, ale již k velikosti bych si představovala, že o vaječník přijdete (ale je to jen názor, nemusí to tak být, záleží na mnoha dalších faktorech).
Současně u vás před operací bude potřeba vysadit warfarin a převést vás na nízkomolekulární heparin (injekce).

Komentáře uživatelů ...

Výtoky Menstruace Antikoncepce Bolest v podbřišku Escapelle Vynechání pilulky