60821  1. 3. 2016 18:32:34 - gabi4879

Krv

Dobrý deň,
obraciam sa touto cestou na Vás s prosbou o radu nakoľko som už bola viac krát u rôznych lekárov a zatiaľ nič. Mám 20 rokov a som na vozíku a približne pred pol rokom začali moje problémy. Bola som u obvodnej lekárky na krv a tá mi zistila znížené hodnoty železa(119), hemoglobínu,a červených krviniek tak mi predpísala železo užívať 2x denne. Pravdaže som to dodržiavala no po istom čase som si všimla, že ma z neho preháňa.Išla som k lekárke na ďalšiu kontrolu kde sa zistilo ze hodnoty boli ešte oveľa nižšie ako predtým - železo (112) a tak usúdila, že by bola vhodná návšteva hematológa a kým sa tak stane predpísala mi ďalšie železo (to isté čo pred tým).Hematologyčka mi taktiež predpísala železo po tom ako mi vzala krv (železo - 120),ale iné a poslala ma ku gynekologyčke, ktorá mi predpísala ascorutin. Keď som bola pred týždňom na kontrole moje hodnoty boli zase nižšie ako keď som u nej bola prvý krát. (železo - 118) a iné tiež znížené. Stále sa však cítim slabá a veľmi unavená (aj sa budím) a už neviem ako ďalej).Preto sa obraciam na Vás s prosbou o radu.
Vopred ĎAKUJEM!

MUDr.Ciefova   MUDr.Ciefova [Internista]
Dobrý den, u žen se za spodní hranici hladiny hemoglobinu považuje 120, takže zas tak nízkou hodnotu nemáte. Nevím, jak silnou máte menstruaci, ale ta u žen bývá nejčastější příčinou anémie, další příčinou bývá i nedostatečný přísun železa v potravě.
Hodnoty, které uvádíte, nemají zas takový rozptyl, jde tedy u vás o chronický stav (tyto malé výkyvy mohou být způsobeny i vyšším příjmem tekutin).
Předpokládám, že na hematologii provedli kompletní odběry krve na metabolismus železa, aby zjistili typ anémie. Takže v odběrem by měl být i ferritin, transferin a další.
Únava a slabost se mohou vyskytovat u anémie, i u sideropenie (nedostatku železa v krvi bez anémie), ale příčina může být i jinde (snížená funkce štítné žlázy, probíhající infekce, nízký tlak,...).

Komentáře uživatelů ...

gabi4879
2. 3. 2016 21:46:06
Dobrý večer, chcela by som sa teda spýtať na ďalší postup (vaša rada) nakoľko sa cítim naozaj neznesiteľne unavená,ako sa dá inak okrem krvi zistiť zlá funkcia štítnej žľazy? Ďakujem za vašu odpoveď!