60841  2. 3. 2016 16:02:44 - Slovensko

Darovanie krvi

Dobry den, prosim vas pri darovani krvi, ked robia testy na HIV tak oni mi hned povedia ci hiv mam alebo nemam, alebo mi potom zavolaju alebo daju nejako vediet? Pretoze bol som darovat krv testy prebehli v poriadku takze som krv skutocne aj daroval ale doktor nepovedal ci mam hiv alebo nie? Tak sa pytam ze ci to oni hned zistia a az potom ma pustia darovat krv

MUDr.Ciefova   MUDr.Ciefova [Internista]
Dobrý den, testy na HIV se nedělají přímo před odběrem, tam se dělá základní krevní obraz, na základě kterého vás pustí nebo ne k odběru. Později, když už je odběr hotový (většinou ještě ten samý den), se dělají testy jater, žloutenek a HIV. Pokud by byl některý z testů pozitivní, určitě vás budou informovat, abyste se dostavil k dalšímu odběru, aby se udělal důkladnější test (jsou totiž i pacienti, kteří mají pozitivní výsledek, přestože HIV nemají, což potvrdí pak ten specifičtější test).
Samozřejmě byste měl počítat i s tím, že HIV bývá v krvi průkazné v případě nakažení cca po 4-6 měsících od rizikového styku, tělu nějakou dobu trvá než si udělá protilátky.

Komentáře uživatelů ...