60948  3. 4. 2016 11:55:03 - faustina

Pokaká sa

Dobry den,mam taky problem s 9 rocnym synom ze obcas nestihne ist na velku potrebu a trosku mu ujde. Myslela som si ze je to jeho lenivostou ze nejde vcas ale zacinam mat pocit ze on si to nevie udrzat,kludne si pobehuje,potom zrazu ze mu treba ist na toaletu a o sekundu uz mu trosku vyjde. Stane sa to raz za mesiac a len doma,ale nie je to normalne v takom veku. Moze to sposobit neaka choroba? O ziadnej neviem ale je pravda ze na svoj vek vyzera ako 6 rocny,malo papá,má len 122cm a 22kg uz par rokov,bola som snim kvoly vyske u lekara ale lekarka tomu nevenovala velku pozornost lebo aj ja aj otecko sme nizsi. dakujem

Kacenka   Kacenka [Porodní asistentka]
Bohužiaľ nie som na slovo vzatý odborníkom v tejto oblasti, ale doporučovala by som Vám skutočne sa s týmto problémom obrátiť na lekára. Ako prvé by som zvolila psychochológa, ke´dže s problémom sa stretávate len doma a keď je v škole alebo mimo domov, tak nie. Potom by som ev. pátrala po nejakej funkčnej poruche, ale osobne si myslím, že to bude len na psychickom podklade.
MUDr.Jarkovska   MUDr.Jarkovska [Pediatr]
Dobrý den V tomto věku by již mělo být dítě opravdu schopné zadržet stolici do doby, než bude možné se vyprázdnit. Ke špinění někdy dochází v situaci, kdy má dítě zácpu/tvrdou stolici a zvýšená peristaltika nad touto překážkou může způsobit, že tekutější stolice jakoby obteče tu pevnější stolice a dojde k částečnému úniku. Pří zácpě jsou také svěrače jakoby unavenější a kontrola nemusí být dokonalá.
Jiné poruchy jsou vzácnější, ale je třeba je vyloučit vyšetřením u obvodního lékaře a dále podle potřeby u dětského gastroenterologa. Dětský psycholog pomůže v situaci, kdy se vyloučí organická příčina potíží, tedy až po podrobném vyšetření lékařem.
Ohledně růstu je potřeba detailnější rozbor růstové rychlosti podle grafů včetně srovnání s výškou obou rodičů. Tyto parametry sleduje obvodní pediatr a při odchylkách dětský endokrinolog.

Komentáře uživatelů ...

Stolice u dětí Předkožka u dětí Dětská strava Spánek u dětí