60953  3. 4. 2016 22:19:35 - vladimir.lalik

Benigni struma stitnej zlazi

Dobry vecer, chcel by som Vas poprosit o Vas nazor. Mam 35 rokov a pred pol rokom som zbadal ze mam nejaku hrcu na krku. Zijem v Britanii a je to tu dost komplikovane co sa tyka objednania sa k specialistovy. Mam uz vsak nejake vysledky. Z ultrazvuku viem ze mam zvecsenu stitnu zlazu a strumu na pravej strane 5cm a z biopsii ze je benigna. Krvne testy mi uz robili dvakrat ale vysledky sa ku mne nedostali. Poslali mi vsak recept na vytamin d 800 iu mam ho brat 4 krat denne. Vsetky tieto vysledky mi boli zaslane postou a ze mam cakat na specialistu co bude bohvie kedy. Chcel by som vediet co si o Tom myslite aka by mala byt liecba? Budu stacit lieky alebo sa mam pripravit na operaciu? Lekar na uptrazvuku mi vravel ze pri takej velkosti by to malo ist von. Dakujem Vladimir

MUDr.Ciefova   MUDr.Ciefova [Internista]
Dobrý den, nedostatek vitaminu D se zvětšenou štítnou žlázou (tedy strumou) nijak nesouvisí, ale často se spolu mohou vyskytovat. Příčiny zvětšené štítné žlázy mohou být různé, u vás půjde nejspíš o uzel ve žláze, který dle biopsie je benigní a tedy nezhoubný. Velikost uzlu 5cm už se opravdu po většinu případů řeší operativně.
Dále se dělal předpokládám i hormonální profil štítné žlázy, zda-li neprodukuje uzel nějaké hormony, nebo naopak není snížená funkce štítné žlázy. Vzhledem k tomu, že vám žádné hormony nepředepsali, asi jsou hodnoty v normě (ale nemohu soudit, možná to chtějí nechat až na rozhodnutí specialisty). Někdy se zkouší zmenšení uzlu i hormonálně supresní léčbou.

Komentáře uživatelů ...