61123  22. 5. 2016 21:28:50 - PeLa

Afty u batolat

Dobrý den me dceri se objevil aft na rtu a na jazyku kupu maličkých bílých pupinku. Má to na okraji jazyka. Asi ji to bolí nechce mi jíst sní toho málo. Jazyk kolikrát vyhlazuje jako když si ho chladí. Nevíte co to může být? A čím to mazat aby se toho rychle zbavila?
Ještě mě napadá před týdnem jsem ji začala čistit zuby pastou ( červenou elmexkou ) nemuzou ty pupínky být od ty pasty? Přece jen se setkala poprvé s fluorem.

MUDr.Jarkovska   MUDr.Jarkovska [Pediatr]
Dobrý den. Může se jednat o první infekci herpetickým virem, který se při prvním kontaktu projevuje celkovým zánětem ústní dutiny, poté již jen oparem na rtu. Ale i některé kvasinkové infekce se projeví aftem. Někdy se jedná jen o nedostatek vitamínů. Nenuťte jí k jídlu, vhodnější jsou vyhlazené kašovité potraviny (jogurty, přesnídávky...), dbejte hlavně na dostatek tekutin. Také je důležitá hygiena dutiny ústní, ale velmi šetrně. Dále můžete pusu vytírat vatičkou namočenou v odvaru z heřmánku, řepíku a podobně nebo v roztokem Tantum Verde - dobře desinfikuje, urychlí hojení, ale pálí. Přidejte vitaminy vhodné pro děti - hlavně C a vitaminy skupiny B. Pokud se bude stav horšit, určitě zajděte k obvodnímu lékaři.

Komentáře uživatelů ...

Stolice u dětí Předkožka u dětí Dětská strava Spánek u dětí