61186  27. 5. 2016 12:59:23 - MarPaj

FMS

Dobrý den,
ma holcicka se narodila v 36 týdnu s porodní vahou 1940 g v Rakousku, kde žiji.
3 týdny jsme byli v nemocnici a dostala se na váhu 2500 g při podávání FMS (fortifikaci mateřského mléka) s tím, ze po propuštěni ho mam podávat dále.
Je plne kojena, bez prikrmu. Ke krmeni se hlásí prumerne co 2 hodiny, ve dne muže byt i co hodina, v noci zase co 3. Přibírá cca 120 g za týden. Chodím na pravidelne kontroly do nemocnice, k dětskému lékaři a jeste ke me chodí sestra na celkovou kontrolu. Při první kontrole u dětského lékaře mi říkali, ze FMS uz muzu vysadit. Na další kontrole v nemocnici ze ho mam zase nasadit, při další návštěvě, ze ho muzu zase vysadit a porad dokola uz 3 týdny. Vždy mam v nemocnici jiného lékaře. Dneska na kontrole mi zase říkali, at ho nasadim. Argumenty každého lékaře dávají smysl pro jeho rozhodnuti, ale ja uz bych rada věděla, jaký přesný význam to mam s jestli tedy FMS nasadit a nechat byt. Prosím Vás můžete mi říct, jaký význam ma tohle dohadování a co mam s tím FMS vlastně dělat? Děkuji, S pozdravem Markéta

MUDr.Jarkovska   MUDr.Jarkovska [Pediatr]
Dobrý den. Nejsem odborníkem v neonatologii a navíc pravděpodobně tato záležitost nebude černobílá. Na pracovišti, kde jsem se vzdělávala nějakou dobu v oboru neonatologie já, se doporučovalo dávat FMS do doby, než bude mít dítě 5 kg. Ale i tak se to někdy případ od případu měnilo podle toho, jak moc bylo dítě nedonošené a jak se mu celkově dařilo.
Vaše dítě nebylo nedonošené moc, ale zas bylo podle mého odhadu hypotrofické. Tyto děti jsou svým způsobem na nedostatek zvyklé a pokud se to přestřelí na druhou stranu, mohli by mít sklon k metabolickému syndromu v dospělosti (obezita, cukrovka...). Ale kde je ta hranice mezi dostatečným a nadbytečným příjmem kalorií a živin, nelze nikdy s určitostí říci. Navíc vlastní mateřské mléko je úplně nepředvídatelné a pokaždé má jiné složení. Říká se, že se tvoří přesně podle potřeb dítěte. Na druhou stranu nevíme, zda tělo matky je tak chytré, že ví, že má živit původně nedonošené nebo hypotrofické dítě...Normálně novorozenec přibývá 150-250g týdně.
Chápu, že tento nesoulad odborníku v jednom oboru a dokonce v jedné nemocnici je nepříjemný a nakonec nechává rozhodnutí na Vás, co je zatěžující, protože nemáte jinou zkušenost než tuto jedinou. Bylo by dobré slušně tuto skutečnost na kontrole zmínit, aby si lékaři uvědomili, že by se měli více méně shodovat, protože to snižuje jejich důvěryhodnost. Ale nakonec bude vždy poslední rozhodnutí na Vás ve všech otázkách zdraví, výživy a výchovy dítěte. Věřte i své intuici a přírodě, že je moudrá.

Komentáře uživatelů ...

Stolice u dětí Předkožka u dětí Dětská strava Spánek u dětí