61281  2. 6. 2016 13:09:40 - lilipili

Diagnoza

Dobry den mojmu 7 mesacnemu synovi stanovili tuto diagnozu a poprosila by som o podrobnejsie vysvetlenie co to znamena . Dg: PMV II-III. tr.,rezid. CTP-hypot.sym CKP dakujem za vysvetlenie.
Prajem pekny den

MUDr.Jarkovska   MUDr.Jarkovska [Pediatr]
Dobrý den. Napřed bych Vám poradila, aby jste určitě poprosila o vysvětlení při nejbližší kontrole i ošetřujícího lékaře, který tuto diagnózu stanovil, Vaše dítě dobře zná a je schopný posoudit jeho stav v celém kontextu.
Já mám informaci vytrženou z kontextu a ani nevím, zda se do použitých zkratek trefím, je to také terminologie používaná neurology a blíže Vám je nedovedu vysvětlit tak dobře, jako neurolog nebo rehabilitační lékař.
PMV - psychomotorický vývoj na úrovni II-III. trimenonu (II. trimenon je období mezi 3-6. měsícem věku, kde vrcholnou dovedností je 2. vzpřímení na bříšku - dítě se opírá o natažené paže a samostatné přetáčení ze zad na bříško. III. trimenon je období 6-9. měsícem, kde vrcholnou dovedností je koordinované lezení po čtyřech a sed.) Takže lékař popisuje velmi široké období - 3.-9. měsícem, zprůměrovat by se to dalo na 6. měsíc věku dítěte. Možná je vývoj dítěte trochu nerovnoměrný a ukazuje dovednosti z obou období.
Rezid. CTP - hypot. sym. - pravděpodobně tím myslí zbytkovou centrální tonusovou poruchu ve smyslu symetrické hypotonie - dítě má celkově mírně snížené svalové napětí (odpor, který sval klade při pasivním natažení), dítě se může díky tomu jevit jako slabší nebo línější, je vhodné ho motivovat k pohybu a otužovat, ale také to nemusí znamenat v jeho vývoji překážku. Snížené svalové napětí pozorujeme i u mnoha úplně zdravých dětí.
CKP - cemtrální koordinační porucha - porucha koordinace pohybu, která má příčinu v centrální nervové soustavě.
Celkově bych to soudila jako mírné opoždění vývoje dítěte, k příčině ani dalšímu předpokládanému vývoji se nemohu pro nedostatek informací vyjádřit. Pokud Vám byla doporučena rehabilitace, poctivě cvičte, s dítětem si co nejvíce hrajte ve volném prostoru na koberci, často svlékejte, předčasně neposazujte (než se posadí samo). Velmi doporučuji publikaci Rozvíjej se děťátko od Evy Kiedroňové a kojenecké plavání, pokud je jinak dítě zdravé (nemá ekzém nebo časté infekce dýchacích nebo močových cest).

Komentáře uživatelů ...

Stolice u dětí Předkožka u dětí Dětská strava Spánek u dětí