61359  7. 6. 2016 13:56:57 - MIkeqin

Bolest kolen pri a po bicyklovaní

Dobry den, chctel bych se zeptat. Pri jizde na kole cca po 50 km mne zacne pobolivat v kolene, jednou leve, jednou prave, tato bolest je tu aj po bicyklovani cca 1-2 dny pri pohybe a po zatlaceni prstama zhora na koleno., Sedlo a celou teorii nastaveni mam zvladnute. Na vysetreni na taumatologii mam jit ale az za mesic, da se s tym neco zatim delat? prestat bicyklovat nechci, je to muj konicek a chctel bych jit koncem augusta na delsi nekolkodennic estu. Dekuji

MUDr.Ciefova   MUDr.Ciefova [Internista]
Dobrý den, nemyslím si, že půjde o nějaký problém v koleně, spíš o přetížení kolennich vazů při takové zátěži (50km je docela hodně). Možná bude mít na bolesti v kolenou vliv i technika šlapání, ale na to já odborník opravdu nejsem.

Komentáře uživatelů ...

Jarda1
7. 6. 2016 18:40:45
Jízda na kole je zdravá, obvykle se doporučuje i tam, kde např. běh by možný nebyl. 50km je pro zcela netrénovaného člověka dost, taky záleží, jakou má kondici, např. fyzicky pracující zvládne líp než člověk, co sedí celý den v kanceláři. Při náhlé zátěži, např. v zimě nejezdil, tak pro většinu lidí je asi 50 km najednou moc. Další věc je převody. Raději šlapat s vyšší frekvencí (kadencí) a lehčí převod, než šlapat pomalu a silou. Jak po rovině, tak zejména do kopce. Doporučil bych ubrat zatím vzdálenosti a jezdit lehčí převody a vzdálenost zvyšovat postupně.