61514  18. 6. 2016 14:07:56 - Nb20

Psychické nucení na močení

Dobrý den,
již rok mám problém, který se mi vrací. Trpím častým nucení na močení mimo domov. Vždy se to objevuje, když někam jedu. Už doma nad tím začnu přemýšlet a pak mám strašný pocit na močení, i když pak vymocim pár kapek. Je to prostě psychikou. Co mám udělat pro to abych se toho zbavila. Děkuji

PhDr.Ondrejkova   PhDr.Ondrejkova [Psycholog]
Dobrý deň. Tento problém majú viacerí ľudia, veľmi často spojený aj s nutkaním na "veľkú". Dá sa to však riešiť psychoterapiou, najmä kognitívne behaviorálnou, kde prebiehajú aj nácviky zvládania strachu z trapných situácii. Veľmi dôležité je, aby ste sa nevyhýbali chodeniu von, aby ste nevolili kratšie trasy, len preto, aby ste náhodou nemali niekde nehodu. Vyhýbanie iba posilňuje Váš problém. Odporúčam však návštevu psychoterapeuta
MUDr.Ciefova   MUDr.Ciefova [Internista]
Dobrý den, vaše příznaky vypadají na hyperaktivní močový měchýř (tzv. OAB syndrom), kde psychika hraje velkou roli. Než se ale stanoví tato diagnóza, je potřeba vyloučit jinou příčinu obtíží (zánět, kameny,...).
Léčba je zejména v nácviku, tréninku močení, ovlivnění dietních opatření, sestavená vhodného pitného režimu. Je lepší toto vést s odborníkem.

Komentáře uživatelů ...

Jarda1
8. 7. 2016 22:03:02
Ano, máte pravdu, je to psychický problém. Zvl. to nucení muže přijít v situacích spojených se stresem. Tady asi chce přizpůsobit pitný režim (ale nesmíte trpět žízní), vyvarovat se prochladnutí nohou a močového měchýře, nebýt v mokrých plavkách. Co se týče psychiky, tak se učte to překonávat. Taky některé nápoje jsou močopudné, krom rychlejšího výdeje vody z těla nejspíš vedou i k pocitu nucení. Takže před kritickou situací nepijte kávu a čaj, ale radši jen vodu nebo minerálku v uměřeném množství.

Nevěra Žárlivost Strach a Fobie Panická porucha Partnerské vztahy