61562  21. 6. 2016 23:46:59 - thommy

Vyšetření krve

Dobrý den. Chodím pravidelně darovat krev. Po posledním odběru mi přišla pozvánka ke kontrolnímu odběru z důvodu nějaké neshody s poznámkou ALT a šipka nahoru. Vyhledal jsem si, že jde o nějakou variantu jaterních testů. Předtím jsem s tímto neměl problém. Je možné, že by byly tyto hodnoty nějakým způsobem ovlivněny i faktem, že chodím darovat krev i rovnou z práce po noční směně? A existuje způsob jak tyto hodnoty srovnat před kontrolním odběrem, například úpravou jídelníčku?

MUDr.Ciefova   MUDr.Ciefova [Internista]
Dobrý den, měl jste zvýšenou hodnotu jaterního enzymu, a příčina může být různá. Často jde o abusus alkoholu do cca 3 dnů před odběrem, pak jde jen o přechodné zvýšení, které se do pár dní upraví. Dále může jít o předělanou hepatitidu (zánět jater), častěji charakteru infekční mononukleozy, která se netestuje při odběrech krve. Nebo o ztukovatění jater při zvýšené hladině cholesterolu.
To, že jste šel darovat krev po noční, na to vliv nemá. Hodnotu se můžete pokusit snížit absolutní abstinencí alkoholu a jídlem s nízkou hladinou cholesterolu. Pokud však je příčina v prodělané hepatitidě, zvýšená hodnota bude dlouhodobější a neovlivníte to.

Komentáře uživatelů ...