61698  29. 6. 2016 20:29:23 - Kasiola

Leiden a cestování

Dobrý den, před rokem jsem prodělala trombózu nitrolebního žilního systému, byla mi zjištěna Leidenova mutace. Před měsícem jsem přestala brát warfarin. V srpnu mě čeká cesta do Řecka, je to autobusem a měla by trvat cca 24. Ráda bych se Vás zeptala na Váš názor, jsem totiž už docela nešťastná, každý lékař mi tvrdí něco jiného. V cévní poradně, kam pravidelně docházím, lékař s tím nemá problém (doporučil mi kompresní punčochy na cestu a heparinové injekce). Kdežto doktorka na hematologii byla překvapená, že cestu chci absolvovat, prý je to pro mě příliš velký risk a injekce by byly potřeba píchnout nejen před cestou, ale i v průběhu pobytu. Navíc podle ní nemám mít celé punčochy, nýbrž jen podkolenky. Moc Vás prosím o radu, jaký je Váš názor na toto? Je možné to tedy absolvovat nebo opravdu moc riskuji? Děkuji a přeji hezký večer. Markéta

MUDr.Ciefova   MUDr.Ciefova [Internista]
Dobrý den, ve vašem případě půjde pravděpodobně o heterozygotní formu Leidenské mutace (jinak byste warfarin užívala doživotně).
V tomto případě platí pro vás preventivní opatření, o kterých mluvil váš cévní lékař. Je potřeba aplikace nizkomolekulárního heparinu před cestou, davka vydrží na cca 24 hod, takže bych klidně aplikovala ještě jednu během cesty po 24 hod po první aplikaci. Kompresní punčochy je lepší mít stehenní, podkolenní by tlačily pod ohnutým kolenem. Během přestávek je nejlepší se protáhnout a jít se projít ven. Dále musíte pít dostatek tekutin, aby nebyla krev příliš "hustá".
Co se týká aplikace injekcí během pobytu, nevidím k tomu důvod, předpokládám, že se budete hýbat a ne třeba sedět celé dny na lodi... Důležité je však dbát na dostatečnou hydrataci (ale to i v Čechách v době veder). Na cestu zpět pak platí stejná pravidla jako tam.
Pokud budete vše dodržovat, snížíte riziko na minimum, samozřejmě i tak jisté riziko zůstává. Ale taková cesta je riziková i pro lidi bez trombofilní mutace a anamnézy trombózy, zejména starší cestovatele.

Komentáře uživatelů ...